A focaccia egy olasz kenyérféle, amit sokféle fűszerrel, hozzávalóval lehet izgalmassá tenni. Alapja egy sima élesztős tészta, amit az ujjainkkal laposra nyomkodva kell formázni, majd megsütni. Ez a kenyér leginkább frissen finom, de még másnap is puha. Bár én a diétám miatt most nem ehetek belőle, így is hamar el fog fogyni. :)
Most fokhagymával és rozmaringgal ízesítettem, de tehetünk hozzá bármilyen zöldfűszert, aszalt paradicsomot és olívabogyót is.
Hozzávalók:
- 450 g kenyérliszt
- 2,5 dl langyos víz
- 1 zacskó porélesztő
- 1 tk cukor
- 1 tk só (ízlés szerint)
- 3 ek olívaolaj (étolajjal nem lesz az igazi)
- a tetejére rozmaring, fokhagyma és olívaolaj
Elkészítés:
Az élesztőt futtassuk fel a cukros vízben, és mérjük ki a többi hozzávalót.
Ezután dagasszuk be a tésztát. Ez egy viszonylag sűrűbb, keményebb tészta lesz, így beletelik pár percbe, amíg ruganyos lesz. Legalább 1 órán át kell keleszteni, de jót tesz neki, ha még tovább hagyjuk kelni.
Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. A megkelt tésztát egyben, vagy több részre osztva is megsüthetjük. Én most kétfelé vettem, átgyúrtam, és két ovális kenyeret formáztam belőlük. A focaccia egy laposkenyér, ezért nyújtsuk ki laposra, mert sülés közben úgyis meg fog emelkedni. Olívaolajban keverjünk el egy-két gerezd reszelt fokhagymát, majd a kezünkkel kenjük meg vele a kenyeret úgy, hogy az ujjainkkal kis bemélyedéseket csinálunk a felszínén, majd szórjuk meg rozmaringgal.
Hagyjuk újra megkelni a tésztát, ez kb. 20-30 perc, ezalatt melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A kenyér sütőtől függően 20 perc alatt megsül, ha szép barna a teteje, akkor biztosan kész.
Nagyon finom kenyér, amit felhasználhatunk szendvicsek készítéséhez, de kis darabokra vágva mártogathatjuk olívaolajba vagy szószokba. Könnyen elkészíthető, próbáljátok ki!
Sütésre fel!