"Sütni nem mindig gyors, de mindig könnyű!"

Fasírtok olaj nélkül

Nincs büdös olajszag, nincs felesleges kalória. Ollé! :)

2017. február 02. - Eddi konyhája

16466654_1426274047383734_2019207893_o.jpg

Mint azt már korábban is írtam, nem szeretek olajban sütni. Egyrészt gyűlölöm az olajszagot, ami a miniatűr lakásunkba napokra beissza magát, másrészt az emésztőrendszerem sem rajong az olajban kisütött ételektől, ezért csak nagyon ritkán szoktam enni. Ráadásul most diétázom is, ezért kipróbáltam, milyen lesz a fasírt, ha tepsiben sütöm meg. Annyira finom lett, hogy ha nem diétáznék, akkor is így sütném ezután! :)

Hozzávalók:

- 500 g darált hús (én pulykát használtam)

- 1 tojás

- 2 kisebb szelet kovászos kenyér (lehet teljes kiőrlésű is)

- 1 kisebb fej vöröshagyma

- 1 gerezd fokhagyma

- 2 tk petrezselyem

- 1 evőkanál pirospaprika

- 2 tk majoránna

- só, bors (ízlés szerint)

- 1 evőkanál mustár

- 1 evőkanál worcestershire szósz (elhagyható)

Elkészítés:

A kenyeret áztassuk vízbe, a hagymákat vágjuk egészen apróra. A húst tegyük egy tálba, adjuk hozzá a felaprított hagymákat, a fűszereket, a tojást, és a kinyomkodott kenyeret. Kézzel gyúrjuk jól össze az egészet, amíg egységes masszát kapunk.

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, majd tegyünk rá tetszőleges méretű húsgombócokat.

16468807_1426274050717067_606689532_n.jpg

Süssük  legalább egy órát, vagy amíg szép színt nem kap. Persze ha kisebb golyókat gyúrunk, akkor elég lesz kevesebb idő is. Ha nem tudjuk eldönteni, átsült-e a közepe, vágjuk ketté az egyiket.

16467019_1426274064050399_1463833477_n.jpg

A teljes adag fasírt sertéshússal is csak kb. 2000 kcal-t tartalmaz, én 15 db kis fasírtot sütöttem belőle. Nekem 3 db bőven elég egy ebédhez, így 400 kcal-ra jön ki egy adag. Ha pl. bulgurt, zöldségköretet vagy salátát eszünk mellé, akkor tökéletes diétás fogás.

Sütésre fel! :)