"Sütni nem mindig gyors, de mindig könnyű!"

Töki pompos, avagy egy hamisítatlan magyar pizza

Még tart a tél, ilyenkor jól jönnek a laktató ételek

2017. január 27. - Eddi konyhája

16343742_1420103018000837_1905520769_n.jpg

Már az elején leszögezem, ez egy saját recept, és nem az igazi burgonyás változat, mert mint tudjátok, a gyorsan elkészíthető ételek híve vagyok. Ha én a főtt krumplit valamire fel szeretem használni, az a gnocchi. Egyszer megcsinálom majd az eredeti, krumplis verziót is, de most mutatok egy sima, kelt tésztás töki pompost.

Az ötlet egy házi buliban fogalmazódott meg (demámikó), ahol én kis csacska bedobtam, hogy tudok pizzát sütni. Akkor kitalálták a többiek, hogy legyen egy sima pizza, és legyen töki pompos. Töki pompos, annyira idegesítő ez a név, nem? :) Akkor azt sem tudtam, mi az. Aztán körbeírták, hogy van rajta tejföl, kolbász, hagyma... Mondtam, hogy OK, felőlem legyen, de hogy én nem gyúrok hozzá külön tésztát, az fix. Úgyhogy szépen megcsináltam az egyik receptem alapján a tésztát, és ez lett a pizza és a pompos alapja is. Elég jó cucc lett a végeredmény, így azóta itthon is megcsináltam már a saját verziómat. Most pedig végre időm is van leírni a receptet. :)

Hozzávalók (2-3 személyre):

- 300 g kenyérliszt

- 1 tk só

- 1,7 dl meleg tej

- 1 tk cukor

- fél zacskó porélesztő

- 4 ek olívaolaj (ha nincs, az étolaj is jó)

Feltéthez:

- 250 g tejföl

- 1 rúd kolbász

- 1 fej lilahagyma

- 1 konzerv kukorica

- brindza (elhagyható)

- só, bors (ízlés szerint)

- 1 tk pirospaprika

- reszelt sajt

16395654_1420103044667501_618435258_n.jpg

Elkészítés:

Mint minden kelt tésztánál, itt is az élesztő felfuttatásával kell kezdeni, mert ez idő alatt ki tudjuk mérni a többi hozzávalót. A tejnek sem hidegnek, sem forrónak nem szabad lennie, hanem langyosnak!! Elkeverjük benne a cukrot és az élesztőt. Amikor habossá válik a felszíne, felfutott. Nincs más dolgunk, mint összekeverni az alapanyagokat, és addig dagasztani a tésztát, amíg olyan ruganyossá válik, hogy ha megnyomjuk az ujjunkkal, visszaugorjon, ez kb. 5-10 perc. Akkor jó, ha már nem tapad sem a kezünkhöz, sem a munkapulthoz.

A tészta már 20-30 perc alatt is megkel, de ha nem vagyunk nagyon éhesek, hagyhatjuk egy órát is kelni. Nem kell feltétlen meleg helyre tenni, de ügyelni kell rá, hogy a tészta le legyen takarva egy tállal vagy tiszta konyharuhával, ne érje hideg és ne nyissuk rá az ablakot.

Amíg kel a tészta, készítsük elő a feltétnek valót. A tejfölt tegyük egy tálba, és keverjük el benne a sót, a borsot és pirospaprikát. Kolbász és hagyma mindenképpen legyen a töki pomposon, anélkül nem az igazi. A kolbász legyen jó minőségű, ne valami vacak, elvégre ez adja a pompos fő ízét. Én nem vagyok oda a túl zsíros ételekért, ezért a szalonnát kihagytam, helyette egy kis kukoricát tettem rá, szeletelt lilahagymát és egy kevés morzsolt brindzát. Gyakorlatilag a fantáziára van bízva, ki mit tesz rá.

Ha minden elő van készítve, és a tészta is megkelt, a sütőt melegítsük elő 180 fokra. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a kinyújtott tésztát, kenjük meg a fűszeres tejföllel, és tegyük rá a feltétet, legvégén a sajttal.

16344287_1420103031334169_1328347192_n.jpg

Süssük kb. 20 percig, vagy amíg a sajt szép színt nem kap. Nem egy különösebben szép étel, de azért egy sima melegszendvicstől jobb, ugye? ;)

Próbáljátok ki!

Sütésre fel!