Könnyen, gyorsan, olcsón - így is lehet sütni-főzni.

Eddi konyhája

Kínai (Gong Bao) csirke

Felejtsd el a gyorsbüfét, csinálj magadnak igazi kínai kaját!

2017. január 25. - Eddi konyhája

screenshot_2016-12-29-16-23-47_2_1.jpg

Addig, amíg az ember nem tér be egy autentikus kínai étterembe, ahol kínai családok eszegetnek jóízűen, nem mondhat véleményt a kínai konyháról. :)

Természetesen régen én is a gyorséttermi kínai kajával azonosítottam a kínai gasztronómiát, amelynek az emésztőrendszeremre tett hatását inkább nem fejteném ki.:) Aztán a férjem elvitt vacsorázni egy igazi kínai étterembe, hol szembesültem azzal, hogy az addig elfogyasztott cuccoknak semmi, vagy csak kevés köze van az autentikus kínai konyhához.

Ez az étterem azóta is a kedvencünk, és úgy döntöttem, itthon is megpróbálkozom némelyik fogás elkészítésével. Eleinte nehézséget okozott eltalálni az arányokat, de a főzésnek pont ez a lényege: kóstolgatás, kísérletezés, és végül: sikerélmény.:) A kedvencem a Gong Bao csirke, nem kell hozzá különleges hozzávaló, és egy isteni kaját kapunk a végén! :)

A kínai konyha ugyebár 4 íz harmóniájára épül: sós, édes, savanyú, csípős. Igyekeztem úgy kialakítani ezt a receptet, hogy ne kelljen bevásárolni hozzá olyan alapanyagokat, amiket máshoz nem fogok felhasználni. Kuriózum talán csak a szójaszósz, minden más alapanyag megtalálható egy átlagos konyhában, amelyeket egyébként máshoz is tudunk használni.

Hozzávalók (4 személyre):

- 400 g csirkemell

- néhány ek kukoricakeménytő

- 3-4 gerezd fokhagyma

- kb. 1 dl étolaj

- 2 tk chilipaszta vagy erőspista (ízlés szerint)

- egy kígyóuborka fele

- 3 evőkanál földimogyoró

- kínai wok zöldségkeverék (elhagyható)

- 1-2 tk ecet

- 1 ek cukor

- 2-4 ek szójaszósz

Elkészítés:

A csirkét tisztítás után vágjuk egészen pici kockákra, kb. 1x1 cm-esekre. Tegyük egy tálba, és hagyjuk pihenni keményítős vízben. Ennek mennyiségét nehéz megmondani, a lényeg, hogy a keményítő és víz aránya 2:10 legyen, azaz a kiindulás 2 evőkanál keményítő és 10 evőkanál víz. Ahogy elkeverjük a csirkével ezt az elegyet, iszaposnak kell lennie, azaz ne álljon víz az edény alján. Ha az alap adag nem ad megfelelő állagot, pici keményítőt vagy vizet adjunk még hozzá. Hagyjuk állni benne a húst legalább 10-15 percet! Ennek köszönhetően a hús elképesztően puha lesz, és nem fog kiszáradni, a keményítőtől pedig be fog sűrűsödni a mártás.

Amíg áll a hús, készítsük elő a többi alapanyagot. Tisztítsuk meg a fokhagymát és vágjuk vékony szeletekre, majd kezdjük el melegíteni a wok serpenyőt, hogy legyen ideje átforrósodni. Ha nincs wok serpenyőnk, akkor egy nagy teflon serpenyő is megteszi. A kígyóuborkát vágjuk apró kockákra, az újhagymát vágjuk nagyobb karikákra, készítsük ki a mogyorót és az ízesítőket is.

Ha letelt a 10-15 perc, a forró wokba öntsünk olajat, és tegyük bele a fokhagymát, vigyázva, hogy ne égjen meg, megbarnulnia sem kell, csak át kell forgatni az olajban, hogy kiadja az ízét. Öntsük hozzá a keményítős csirkét, és keverjük folyamatosan. 1-1,5 perc elősütés kell csak, nem szabad, hogy elkezdjen megbarnulni a csirke! Adjuk hozzá a szójaszószt, cukrot és ecetet. Én nem szoktam sózni, mert a szójaszósszal sózom, tehát teszek bele még, ha sótlannak találom. Nem mindig kapok a boltban sűrű szójaszószt. Minél sűrűbb, annál erősebb az íze, szóval óvatosan adagoljuk, és ha nem ad elég szaftot, adjunk hozzá vizet. Az ecet és a csípős arány szintén csak irányadó, az ételt kóstolgatni kell, érezni fogjuk, hogy kell-e még valamiből több, de ha már az elején túltoljuk valamelyiket, azt már nagyon nehéz helyrehozni. Én is apránként adagolom, és menet közben, apránként (!) adok még hozzá. 1-2 teáskanál ecetet például érdemes kiönteni egy feles pohárba, és óvatosan adni az ételhez, nehogy az üvegből véletlenül túl sokat löttyintsünk. Furcsának tűnhet így ez a recept, de ez tényleg ízlés dolga. Valaki csípősebben, valaki savanykásabban, sósabban, vagy édesebben szereti ezt az ételt.

Ha eltaláltuk a számunkra megfelelő édes, savanyú, sós és csípős arányt, és a hús is megfőtt, hozzáadhatjuk az uborkát, mogyorót és újhagymát Ezekkel már csak át kell forgatni az ételt, nem kell tovább főzni.

Ha túl hígnak találjuk a szószt, akkor egy pici keményítőt oldjunk fel vízben, és adjuk az ételhez, ha felforrt, sűrűbb lesz tőle a szósz.

Talán bonyolultnak tűnik ez az étel elsőre, de csak azért, mert részletesen írtam le, hogyan kell készíteni. Ha egyszer kipróbáljátok, látni fogjátok, milyen egyszerű és gyors, az íze pedig fenomenális! :)

Köretnek mehet hozzá jázmin rizs, pirított tészta vagy rizstészta. 

Próbáljátok ki! :)

 

 

 

süti beállítások módosítása