"Sütni nem mindig gyors, de mindig könnyű!"

Meggyes süti

Igen, ez az a bizonyos klasszikus, kevert süti, amit szinte mindenki szeret, de a recept is megvan hozzá? ;)

2017. január 14. - Eddi konyhája

16107747_1406775312666941_1968624667_o.jpg

Íme egy újabb klasszikus, a jó öreg kevert meggyes süti, Nagymamám receptje alapján. Nem rajongok annyira a gyümölcsös édességekért, de ezt a meggyes sütit én is nagyon szeretem, a férjem pedig imádja. Az a jó benne, hogy pillanatok alatt elkészíthető, olcsó alapanyagokból, és még azok is sikert tudnak vele elérni, akik soha nem sütöttek még semmit.

Hozzávalók:

- 300 g liszt

- 1 tasak sütőpor

- 50 g vaj

- 140 g cukor

- 2 tojás

- 1,5 dl tej

- 1 citrom reszelt héja

- 1 üveg magozott meggy

- 1 csipet só

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt. A lisztet keverjük el a sütőporral és a sóval, majd reszeljük hozzá a ctiromhéjat. A cukrot keverjük habosra a tojásokkal. Csurgassuk hozzá az olvasztott, kihűlt vajat, majd a tejet, és keverjük el benne a lisztes keveréket is. Legyen a massza sima, de ne keverjük túl sokáig, mert akkor nem fog szépen megemelkedni. Óvatosan forgassuk hozzá a meggyet is. Nekem sosem szokott a meggy lesüllyedni a süti aljára, mert elég sűrű és levegős a tésztám, de ha valaki biztosra akar menni, a meggyszemeket meg lehet forgatni egy kis lisztben, és csak ezután hozzáadni a tésztához.

Egy közepes méretű tepsit vajazzunk ki, majd lisztezzünk meg, de az is jó, ha sütőpapírt használunk. 200 fokon süssük 30 percig, biztonság kedvéért tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy átsült-e a közepe.

16117948_1406756782668794_861904558_n.jpg

Hagyjuk kihűlni, majd szórjuk meg egy kevés porcukorral. De csokoládét is önthetünk a tetejére, ahogy azt a régi lakótársnőmtől láttam, és azóta én is így készítem.

16117242_1406757779335361_156728405_n.jpg

Bárhogy is, ez a süti egy örök klasszikus, és nem véletlenül vált azzá. Próbáljátok ki, ha akartok enni egy jó kis sütit.

Sütésre fel! :)