"Sütni nem mindig gyors, de mindig könnyű!"

Házi hamburger

100%-ban házi készítésű hamburger, megéri a fáradtságot!

2017. január 13. - Eddi konyhája

16107719_1405845699426569_2033588694_o.jpg

Bevallom, ha nagy ritkán megkívánom a hamburgert, jobb szeretek inkább elmenni egy jó kis hamburgerezőbe, ahol minőségi marhahúsból készült húspogácsát adnak házi burgerzsömlével.... No de van egy férjem, aki legszívesebben minden nap enne hamburgert, és imádja a főztömet. :)

Hamburgert készíteni itthon nem egy nagy truváj, lényegében csak a húspogácsát kell összedobni darált húsból, megvenni a zsömléket, és belepakolni a hamburgerbe, amit szeretünk. No de! Lássuk be, minőségi marhahúshoz és faggyúhoz (ami egy nagyon fontos alapanyaga a jó húspogácsának) jutni baromi nehéz, mert vagy felvásárolják a jobb éttermek, vagy megy ki külföldre. És tudom, tudom, nagy szentségtörés pulykából burgert csinálni, ezért köztes megoldásként én a sertést választottam. Ha nem előre csomagolt darált húst veszünk, hanem a húspultból mi választjuk ki a húst, és ledaráltatjuk a hentessel, akkor jó minőségű alapanyaghoz juthatunk.

És mi a helyzet a hamburgerzsömlével? No igen. Én még nem tudtam olyan, előre csomagolt változatot venni, ami nem egy agyontartósítózott, porózus vacak lett volna. Egyszer megpróbálkoztam a házi hamburgerzsemle elkészítésével, de nem lett az igazi: túl sűrű lett a tészta, és az íze sem volt olyan jó.

Most azonban egy olyan receptet szeretnék megosztani veletek, ami tuti befutó! :) Sajnos fogalmam sincs már, honnan szedtem, a receptfüzetemben pihent, és eljött az ideje, hogy megpróbálkozzam vele! A végeredmény igazán remek lett, ezért megosztom Veletek is!

A zsemléhez:

Hozzávalók:

- 600 g simaliszt

- 2 dl langyos tej

- 2 ek. cukor

- 1 tasak porélesztő

- 1 tk. só

- 40 g olaj

- 1 tojás

- 1 dl joghurt

- 1 tojás a kenéshez

- szezámmag

Elkészítés:

Az élesztő felfuttatása után öntsük össze az alapanyagokat, és dagasszunk belőlük tésztát. Elég masszív, sűrű a tészta, ezért kétszer kell keleszteni, legalább 1-1 órát. Az első kelesztés után osszuk 8 egyenlő részre a tésztát (darabonként kb. 125 g), majd letakarva kelesszük még 1 órán át. Így kellemesen puha, levegős lesz a zsömle, de mégis elég masszív ahhoz, hogy ne essen szét, és ne ázzon át a sok fincsi cucctól, amivel megpakoljuk. ;) Süssük 180 fokon kb. 20-30 percig. A sülési idő függ a sütőtől is!

16106797_1405845706093235_2130787574_o.jpg

És most lássuk a húspogácsákat!

Hozzávalók:

- 500 g darált hús (én sertéslapockát vettem)

- 1 tojás

- só, bors

Elkészítés:

Az alapanyagokat gyúrjuk össze egy tálban. Természetesen, ha valaki újítani szeretne, szinte bármilyen más fűszert is adhat ehhez a keverékhez. Formázzunk a masszából egyforma méretű húspogácsákat. Számoljunk azzal, hogy sütés közben a hús kissé össze fog ugrani, és kisebb lesz. Egy átlagos húspogácsa 100-150 g között van, így én 5 részre osztottam. a húst

Egy nagyobb grillserpenyőt (jó a sima is) közepes lángon kezdjünk el hevíteni olajjal együtt. Ha már elég meleg, tegyünk bele annyi húspogácsát, amennyi belefér, de ne zsúfoljuk össze, a túl sok hús nagyon lehűti az olajat és a serpenyőt. Süssük annak megfelelően, hogy mennyire átsülten szeretjük, én a teljesen átsültre szavazok, ezért oldalanként 6 percig sütöttem, amíg szép kérget kapott mindkét oldal.

Én nem szeretem sok mindennel megpakolni a hamburgert, de ami nagyon ütős, az a karammelizált hagyma! Karikázzuk fel a vöröshagymát, kevés olajon kezdjük el pirítani, szórjuk meg két teáskanál cukorral, és karamellizáljuk. Emellett természetesen ketchup, mustár és paradicsomszeletek, no meg egy kis sült krumpli. :) Nem egy diétás cucc, de hétvégére fel van függesztve a fogyókúra! :)

15996145_1405865349424604_67660347_n.jpg

Próbáljátok ki, mert isteni!

Sütésre fel!