Újabb diétás ebédet főztem, ezúttal bulgurból. Imádom ezt a köretet, mert nagyon könnyen elkészíthető, gyorsan megfő, finom, és nagyon alacsony a kalóriatartalma.
Egyedül az szokott néha problémát okozni, hogy önmagában száraz, ezért érdemes valamilyen szósszal együtt adni. Mivel most különösen figyelek a kalóriatartalomra, úgy döntöttem, nem valamilyen mártást csinálok a hús mellé, hanem inkább paradicsomszószt használok, és mediterrán fűszerekkel, csirkével együtt egy nagy lábosban fogom megfőzni a bulgurt.
Hozzávalók (3-4 főre):
- 500 g csirke- vagy pulykamell kockázva
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 ek kókuszzsír
- 400 g konzervparadicsom
- só, bors ízlés szerint
- 1 tk cukor
- 2 tk szárított kakukkfű
-2 tk szárított bazsalikom, vagy egy csokor friss bazsalikom aprítva
- 2 bögre bulgur
- 4 bögre víz
Elkészítés:
A hagymát kezdjük el dinsztelni a kókuszzsíron, majd adjuk hozzá az aprított fokhagymát is. Ha már megpuhultak, adjuk hozzá a húst, és hagyjuk elfőni a levét. Ha ez megtörtént, öntsük rá a konzervparadicsomot, ami lehetőleg legyen jó minőségű, mert annál finomabb. Cukrot a paradicsom savassága miatt kell hozzáadnunk, és mivel rengeteg féle paradicsom létezik, a belőlük készült konzervparadicsom íze is eltérő lehet. Ha túl savas az íze, pici cukor mehet még bele, de ne vigyük túlzásba! Ezt csak az ízek kiegyenlítése miatt tesszük, nem azért, hogy édes legyen az étel.
Sózzuk, borsozzuk és adjuk hozzá a zöldfűszereket (ha frisset használunk, csak a főzés legvégén adjuk hozzá!). Ha már rotyog, öntsük hozzá a bulgurt és a vizet is. Fedjük le, és hagyjuk addig főni, amíg a bulgur megpuhul, és magába szívja a vizet.
Nagyon ízletes, egészséges és könnyen elkészíthető fogás, ami ráadásul alakkímélő is. Nincs más hátra, próbáljátok ki ti is! :)
Főzésre fel!