"Sütni nem mindig gyors, de mindig könnyű!"

Karácsonyfakalács

Nemcsak gyönyörű látvány az ünnepi asztalon, de az íze is mennyei!

2016. december 20. - Eddi konyhája

20161218_141026_2_1.jpg

Elég unalmas, ha csak bejglit, mézes kalácsot, krémes sütiket és kekszeket sütünk Karácsonyra. Süssünk kalácsot is, ami nagyon jól fog esni reggelire, vagy uzsonnára kakaó vagy tea mellé. Ez a foszlós kalács nagyon könnyen dagasztható, és ha karácsonyfát formázunk belőle, gyönyörűen mutat majd ünnepi asztalon.

 Hozzávalók:

- 500 g liszt

- 1 tojássárgája

- 3 dl langyos tej + 1 tk cukor

- 1 zacskó porélesztő (7 g)

- 3,5 ek cukor

- 1 vaníliarúd kikapart belseje (vagy egy zacskó vaníliás cukor)

- egy kisebb citrom reszelt héja

- egy csipet só

- 1 tojás a kenéshez

- kandírozott vagy aszalt gyümölcsök a díszítéshez

 

Elkészítés:

A cukros, langyos tejben futtassuk fel az élesztőt, és mérjük ki a többi hozzávalót.

Dagasszuk simára a tésztát, akkor jó, ha elválik az edény falától. Hagyjuk legalább fél órát kelni, de szerencsésebb, ha 1 órát pihen a tészta. Ezalatt a duplájára kel.

Nyújtsuk ki kb. 1,5 cm vastagra, és vágjunk ki egy karácsonyfa formát (a maradék tésztát tegyünk félre). Sütőpapírral béleljünk ki egy sütőlemezt, és óvatosan tegyük rá a kalácsot. Két oldalt vagdossuk be a képen látható módon.

20161218_131734_2_1.jpg

Majd csavarjunk meg minden bevágott részt. Nagyon fontos, hogy formázás után rögtön kenjük meg egy felvert tojással a kalács felszínét, és legalább fél órán át hagyjuk másodszor is megkelni. Közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

20161218_132348_2_1.jpg

Miután újra megkelt a kalács, kenjük meg újra tojással. Ennek a kétszeri kenésnek köszönhetően lesz a kalácsnak szép, fényes a héja. Szórjuk meg kandírozott gyümölccsel, ezek lesznek a díszek a karácsonyfán. (A maradék tésztát osszuk 3 részre, fonjuk be, és ugyanígy kenjük meg tojással, és a karácsonyfával együtt süssük meg.)

20161218_134149_2_1.jpg

Mehet a sütőbe kb. 40 percre. Nagyon fontos, hogy ne tévesszen meg senkit, ha hamar kezd barnulni a teteje, a belsejének kell az idő, hogy át tudjon sülni. A jó öreg tűpróba segítségével ellenőrizhetjük, hogy nyers-e még a közepe. 

20161218_142752_2_1.jpg

Sok házi péksüteménnyel előfordul, hogy csak aznap finom, amikor megsütjük, de ez a kalács 2-3 napig is puha és finom marad, ha zacskóba tesszük. Akár ajándékba is adhatjuk, biztosan mindenki szívesen elfogadna egy ilyen szépséget. ;)

Sütésre fel!