"Sütni nem mindig gyors, de mindig könnyű!"

Mézeskalács

Minden adventi időszak elmaradhatatlan kelléke a mézeskalács, csak egy jó recept kell hozzá! Vagy inkább kettő. ;)

2016. december 15. - Eddi konyhája

20151213_222534_2.jpg

Jobb esetben mindenkinek van egy tutibiztos, családi mézeskalács receptje, de ha mégsem, akkor próbáljátok ki az enyémeket, ha biztosra akartok menni :)

Kivételesen most két receptet is írok, mindkettő nagyon finom! Az első verzióba elég sok méz kell, de előnye, hogy így cukor nem is kerül bele, és mivel csak tojássárgáját adunk a tésztához, fel lehet használni a fehérjét a cukormázhoz. A második verzió "spórolósabb", nagyon kevés méz szükséges, emiatt viszont cukrozni is kell, ugyanakkor mivel egész tojás kell bele, ha maradt korábbi sütésből fehérje, itt felhasználhatjuk a díszítéshez. Én többnyire az utóbbi receptet szoktam választani, de most mindkét verziót megsütöttem ;) Bármelyiket is választjátok, nagyon-nagyon finom és puha mézeskalács lesz belőle. :)

 

I. VERZIÓ (MÉZESEBB)

Hozzávalók:

- 500 g liszt

- 3 tojássárgája

- 300 g méz

- 1 tk sütőpor vagy szódabikarbóna

- 150 g vaj

- 2 tk fahéj

- 2 tk őrölt gyömbér

- 1 tk őrölt szegfűszeg (mozsárban szoktam porrá őrölni)

- csipet só

- tojásfehérje + porcukor a díszítéshez

Elkészítés:

A lisztet keverjük el a fűszerekkel, sóval, sütőporral, majd morzsoljuk hozzá a vajat. A tojássárgájával és mézzel gyúrjunk tésztát, majd folpackba csomagolva tegyük a hűtőbe legalább 30 percre, de akár egy egész éjszakát is pihenhet.

Pihentetés után alaposan lisztezett deszkán nyújtsuk vékonyra (kb 3 mm), mert sülés közben kissé meg fognak emelkedni. Tetszőleges kiszúrókkal szaggassunk formákat, és tegyük őket sütőpapíros tepsire.

20161211_152033_2_1.jpg

20161211_152455_2_1.jpg

Előmelegített sütőben  kb. 15 percig (sütőtől függően) süssük 180 fokon.  Ha kihűltek, díszítsük cukormázzal, cukorgyöngyökkel.

 

II. VERZIÓ (KEVESEBB MÉZZEL)

Hozzávalók:

- 400 g liszt

- 2 egész tojás

- 2 ek méz

- 150 g porcukor

- 1 tk sütőpor vagy szódabikarbóna

- 40 g vaj

- 3 tk fahéj

- 1 tk őrölt szegfűszeg (mozsárban szoktam porrá őrölni)

- csipet só

- tojásfehérje + porcukor a díszítéshez

Elkészítés:

Ugyanaz, mint az első verziónál.

20161211_165014_2_1.jpg

Cukormáz:

- 1 tojásfehérje

- 100-150 g porcukor (attól függően, mennyire sűrű cukormázat szeretnénk)

- pár csepp citromlé

- 1 apró csipet só

Verjünk fényes habot a tojásfehérjéből és cukorból úgy, hogy először csak a fehérjét kezdjük el verni egy csipet sóval, majd apránként adagoljuk hozzá a porcukrot. A végén színezhetjük különböző színű ételfestékekkel is, és kedvünkre díszíthetjük a fincsi mézeskalácsokat.

Tökéletes receptek, mert még ha bénák is vagyunk is a díszítéshez, legalább az ízük frankó lesz. ;)

Sütésre fel!