"Sütni nem mindig gyors, de mindig könnyű!"

Norvég almatorta

Már legalább 3 éve sütöm ezt a tortát, és mindig sikert arat

2016. november 12. - Eddi konyhája

15044700_1339591159385357_1579969676_o.jpg

Emlékszem, annak idején az tetszett meg a norvég almatorta receptjében, hogy kevés alapanyagból, egyszerűen lehet elkészíteni. Nagyon sokszor megsütöttem már, és eddig mindenkinek nagyon ízlett. Ha kicsit bizonytalan vagy magadban, akkor ezzel a tortával próbálkozz, tuti nem fogsz felsülni. :)

Én a legnagyobb tortaformámban sütöm, mert így laposabb lesz a torta. Ez szerintem azért jó, mert a tészta kicsit száraz, ha ennél vastagabb, és a nagyobb tortaformában több almát lehet a tetejére pakolni.

Hozzávalók (26 cm-es tortaformához):

- 2 bögre liszt (2 dl-es bögre)

- 1 bögre cukor

- 1 vaníliás cukor

- csipetnyi só

- 2 tk sütőpor

- 2 tojás

- 2 evőkanál étolaj

- 1 citrom reszelt héja

- 100 g olvasztott vaj

- 3 közepes alma

- 1 tk fahéj + 1 tk cukor

Elkészítés:

Béleljük ki a tortaformát sütőpapírral, és tegyük félre. Pucoljuk meg az almákat, negyedeljük, távolítsuk el a magházat, és vágjuk szeletekre. A sütőt melegítsük elő 180 fokra.

A tojásokat keverjük habosra a cukorral, majd adjuk hozzá a kihűlt vajat. A többi alapanyaggal együtt óvatosan, de alaposan keverjük össze. Ha nagyon sűrűnek találjuk, pici tejjel lazíthatjuk. Öntsük a tortaformába, és egyengessük el. A nagyobb tortaforma miatt elsőre kevésnek tűnhet a tészta, de sütés közben picit meg fog emelkedni.

Helyezzük a tetejére kissé ferdén, egymás mellé az almaszeleteket úgy, hogy enyhén belenyomódjanak a tésztába. A széléről induljunk körbe, egészen a közepéig. Végül szórjuk meg a tetejét fahéjas kristálycukorral. Süssük kb. 35 percig, és tűpróbával ellenőrizzük, átsült-e a közepe. Ne süssük túl, mert könnyen megéghet az oldala.

20180915_101156_2.jpg

Ha kihűlt, szeleteljük fel. Ehhez a tortához nem kell semmi, se fagyi, se öntet, nagyon finom magában is! A fahéjas cukor kellemesen karamellizálódik a tetején, az alma pedig szaftossá teszi a tésztát. Mindenképpen próbáljátok ki!

Sütésre fel!