Könnyen, gyorsan, olcsón - így is lehet sütni-főzni.

Eddi konyhája

Norvég almatorta

Ez a torta mindig sikert arat

2016. november 12. - Eddi konyhája

1000016907-02.jpeg

Emlékszem, annak idején az tetszett meg a norvég almatorta receptjében, hogy kevés alapanyagból, egyszerűen lehet elkészíteni. Nagyon sokszor megsütöttem már, és eddig mindenkinek nagyon ízlett. Ha kicsit bizonytalan vagy magadban, akkor ezzel a tortával próbálkozz, tuti nem fogsz felsülni. :)

Ez egy krém nélküli torta, ahol az alma adja a szaftosságot egy vajas, sűrű tészta tetején.

Hozzávalók (22 cm-es tortaformához):

- 2 bögre liszt (1,5 dl-es bögre)

- 1 bögre cukor

- 1 vaníliás cukor

- csipetnyi só

- 2 tk sütőpor

- 2 tojás

- 2 evőkanál étolaj

- 1 citrom reszelt héja

- 100 g vaj

- 3 közepes alma

- 1 tk fahéj + 2 tk cukor a tetejére

Elkészítés:

Béleljük ki a tortaformát sütőpapírral, vagy vajazzuk, lisztezzük és tegyük félre. Pucoljuk meg az almákat, negyedeljük, távolítsuk el a magházat, és vágjuk szeletekre. A sütőt melegítsük elő 180 fokra.

A tojásokat keverjük habosra a cukorral, majd adjuk hozzá az olvasztott vajat. A többi alapanyaggal együtt óvatosan, de alaposan keverjük össze. Ez egy nagyon masszív, sűrű tészta lesz, tegyük a tortaformába, és egyengessük el. 

Helyezzük a tetejére, élükkel egymás mellé az almaszeleteket úgy, hogy enyhén belenyomódjanak a tésztába. A széléről induljunk körbe, egészen a közepéig. Végül szórjuk meg a tetejét fahéjas kristálycukorral. Süssük kb. 35 percig, és tűpróbával ellenőrizzük, átsült-e a közepe. Ne süssük túl, mert könnyen megéghet az oldala.

20180915_101156_2.jpg

Ha kihűlt, szeleteljük fel. Ehhez a tortához nem kell semmi, se fagyi, se öntet, nagyon finom magában is, de persze ha valaki akarja, tolhat hozzá sodót is! A fahéjas cukor kellemesen karamellizálódik a tetején, az alma pedig szaftossá teszi a tésztát. Porcukorral is meg lehet szórni a tetejét, úgy még szebb.

1000016876-01.jpeg

Sütésre fel!

 

süti beállítások módosítása