Ez egy végtelenül egyszerű, de annál finomabb csokitorta, amit bárki el tud készíteni. Én mini tortaformákban sütöttem, így lett 6 db kis tortácska, de ezekkel az arányokkal egy normál gyümölcstorta formában, egy tortaként is meg lehet sütni.
- 2 tojás
- 10 dkg cukor
- 20 g kakaópor
- 50 g liszt
- 5 dkg margarin
- 1 csipet só
A tetejére:
- 200 g étcsokoládé
- 200 ml habtejszín
- 1-2 evőkanál szederlekvár
- szeder
- pici só
Elkészítés:
A tojások sárgáját válasszuk külön a fehérjéktől. Az utóbbiból verjünk kemény habot egy apró csipet sóval, a sárgáját pedig keverjük habosra a cukorral. Adjuk hozzá az olvasztott és kihűlt vajat, majd apránként a kakaóporral elkevert lisztet. Végül forgassuk a keverékhez a tojásfehérjehabot úgy, hogy ne törjük nagyon össze, mégis jól elkeveredjen. Ehhez érdemes először a hab felét "feláldozva" fellazítani a masszát, és utána hozzáadni a másik felét. Ha nem szilikonból készült a tortaformánk, érdemes kivajazni és lisztezni, hogy ne ragadjon le. Először kevésnek fog tűnni, de ez ne tévesszen meg senkit! Sütés közben a tészta térfogata megnő a tojások habjának köszönhetően. Előmelegített sütőben 180 fokon süssük. Kb. 10-15 perc után kezdjük el nézegetni, nehogy megégjen. Ha a tűpróbán átment, kész.
Amíg sül a tészta, készítsük el a ganache krémet. Ennél egyszerűbb krém nem sok van a világon. Igaz, elég tömény, de nem is kell belőle sok a tortába.
A habtejszínt gyöngyözésig hevítsük, de ne forraljuk! Vegyük le a tűzről, és öntsük az összetört csokihoz. Kevergessük addig, amíg a csoki nem olvad fel. Egy pici sót tehetünk bele, jobban kihozza a csoki ízét. Hagyjuk kihűlni, közben kevergessük meg.
Ha kihűlt a torta és a krém is, kenjük meg a tortákat vékonyan szederlekvárral, majd a ganache-sal. A lekvárt érdemes picit felmelegíteni, így könnyebben kenhető.
Én félretettem egy kevés ganache-t, és habot vertem belőle.
A felvert habot töltsük nyomózsákba; ezzel és szederrel díszítsük a tortát. Legalább két órát állnia kell a megfelelő állag érdekében.
A szeder fanyar íze remekül passzol a ganache-hoz, és az egészet nagyon könnyen és gyorsan el lehet készíteni.
Sütésre fel! :)