Könnyen, gyorsan, olcsón - így is lehet sütni-főzni.

Eddi konyhája

Szedres csokitorta ganache-sal

Ez egy nagyon könnyen elkészíthető csokitorta, igazi kényeztetés a csokiimádóknak. Akár a kezdők is belevághatnak, aztán lehet villogni a végeredménnyel! ;)

2016. október 27. - Eddi konyhája


20161224_193448_2.jpg

Ez egy végtelenül egyszerű, de annál finomabb csokitorta, amit bárki el tud készíteni. Én mini tortaformákban sütöttem, így lett 6 db kis tortácska, de ezekkel az arányokkal egy normál gyümölcstorta formában, egy tortaként is meg lehet sütni.

Hozzávalók a tésztához:

- 2 tojás

- 10 dkg cukor

- 20 g kakaópor

- 50 g liszt

- 5 dkg margarin

- 1 csipet só

A tetejére:

- 200 g étcsokoládé

- 200 ml habtejszín

- 1-2 evőkanál szederlekvár

- szeder

- pici só 

Elkészítés:

tojások sárgáját válasszuk külön a fehérjéktől. Az utóbbiból verjünk kemény habot egy apró csipet sóval, a sárgáját pedig keverjük habosra a cukorral. Adjuk hozzá az olvasztott és kihűlt vajat, majd apránként a kakaóporral elkevert lisztet. Végül forgassuk a keverékhez a tojásfehérjehabot úgy, hogy ne törjük nagyon össze, mégis jól elkeveredjen. Ehhez érdemes először a hab felét "feláldozva" fellazítani a masszát, és utána hozzáadni a másik felét. Ha nem szilikonból készült a tortaformánk, érdemes kivajazni és lisztezni, hogy ne ragadjon le. Először kevésnek fog tűnni, de ez ne tévesszen meg senkit! Sütés közben a tészta térfogata megnő a tojások habjának köszönhetően. Előmelegített sütőben 180 fokon süssük. Kb. 10-15 perc után kezdjük el nézegetni, nehogy megégjen. Ha a tűpróbán átment, kész.

img1478248423304_2.jpg

Amíg sül a tészta, készítsük el a ganache krémet. Ennél egyszerűbb krém nem sok van a világon. Igaz, elég tömény, de nem is kell belőle sok a tortába.

A habtejszínt gyöngyözésig hevítsük, de ne forraljuk! Vegyük le a tűzről, és öntsük az összetört csokihoz. Kevergessük addig, amíg a csoki nem olvad fel. Egy pici sót tehetünk bele, jobban kihozza a csoki ízét. Hagyjuk kihűlni, közben kevergessük meg.

Ha kihűlt a torta és a krém is, kenjük meg a tortákat vékonyan szederlekvárral, majd a ganache-sal. A lekvárt érdemes picit felmelegíteni, így könnyebben kenhető. 

20161011_154430_2_1.jpg

 

Én félretettem egy kevés ganache-t, és habot vertem belőle.

img1478247921541.jpg

A felvert habot töltsük nyomózsákba; ezzel és szederrel díszítsük a tortát. Legalább két órát állnia kell a megfelelő állag érdekében.20161011_160247_3.jpg

 

A szeder fanyar íze remekül passzol a ganache-hoz, és az egészet nagyon könnyen és gyorsan el lehet készíteni. 

Sütésre fel! :)

 

 

süti beállítások módosítása