"Sütni nem mindig gyors, de mindig könnyű!"

Fonott kalács

Az egyik legnagyobb sikerélményem péksütemények terén a fonott kalács! Mert nemcsak sokkal olcsóbb, mint a bolti, hanem sokkal finomabb is.

2016. október 27. - Eddi konyhája

p4301630.JPG

A fonott kalácsot majdnem mindenki szereti, és ha egyszer megsütitek otthon a saját fonott kalácsotokat, biztos, hogy boltban nem fogtok többet venni, mert sokkal puhább, sokkal illatosabb, sokkal finomabb lesz a végeredmény,  arról nem beszélve, hogy természetesen sokkal kevesebbe is kerül így. Úgyhogy nem kérdés: ki kell próbálnotok!!! :)

Hozzávalók:

- 500 g liszt

- 1 tojássárgája

- 3 dl langyos tej + 1 tk cukor

- 1 zacskó porélesztő (7 g)

- 3,5 ek cukor

- 50 g vaj

- egy kisebb citrom reszelt héja

- egy csipet só

- mazsola (elhagyható)

- 1 tojás a kenéshez

 

Elkészítés:

A cukros, langyos tejben futtassuk fel az élesztőt, és mérjük ki a többi hozzávalót.

20161010_140631_2.jpg

Dagasszuk simára a tésztát, akkor jó, ha elválik az edény falától. Hagyjuk legalább fél órát kelni, de szerencsésebb, ha 1 órát pihen a tészta. Ezalatt a duplájára kel.

Fonott kalácsot többféle fonással is lehet formázni, ezeknek a technikáját könnyen elsajátíthatjuk az Internet segítségével. A klasszikus, mindenki által ismert fonott kalács hatos fonással készül, az első képen látható kalácsom így készült.. Sajnos az én sütőm gagyi mivolta miatt az ezzel a fonással sütött kalács teteje túl hamar elkezd barnulni, és nehezen sül meg a közepe, ezért külön odafigyelést igényel. Ehhez nem mindig van kedvem, így sokszor én csak sima hármas fonással szoktam készíteni. Ilyenkor természetesen nem olyan magas a kalács, ennél fogva nem is lesz profi a külleme, de az ízén nem változtat semmit. Well: mindenki süsse olyan fonással, ami neki tetszik. :)

img1478440304755_2_1.jpg

A hármas fonáshoz a megkelt tésztát finoman gyúrjuk át, és osszuk 3 egyenlő részre. Ha mazsolát is szeretnénk beletenni, akkor lapítsuk ki a tésztagolyókat, tegyük bele a mazsolát, és újra gyúrjuk át. 

 20161010_141754_2.jpg

 A tésztagolyókból sodorjunk egyforma hosszúságú hengereket, majd fonjuk be.

20161010_153125_2.jpg

Nagyon fontos, hogy formázás után rögtön kenjük meg egy felvert tojással a kalács felszínét, és legalább fél órán át hagyjuk másodszor is megkelni. Közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és sütőpapírral béleljünk ki egy sütőlemezt vagy hőálló tálat.

Miután újra megkelt a kalács, kenjük meg újra tojással. Ennek a kétszeri kenésnek köszönhetően lesz a kalácsnak szép, fényes a héja. Mehet a sütő alsó rácsára kb. 40 percre. Nagyon fontos, hogy ne tévesszen meg senkit, ha hamar kezd barnulni a teteje, a belsejének kell az idő, hogy át tudjon sülni. A jó öreg tűpróba segítségével ellenőrizhetjük, hogy nyers-e még a közepe.

Ez a házi kalács egyszerűen isteni! Sok házi péksüteménnyel előfordul, hogy csak aznap finom, amikor megsütjük, de ez a kalács 2-3 napig is puha és finom marad. Feltéve, ha marad. ;)

Sütésre fel!