"Sütni nem mindig gyors, de mindig könnyű!"

Sütőben sült fánk

Ha imádjátok a fánkot, de nem szeretnétek bebüdösíteni az egész lakást az olajszaggal, süssétek sütőben!

2016. október 17. - Eddi konyhája

20161016_152051_2.jpg

Hagyjuk már, hogy 400 Ft-ot fizessek egy fánkért, amikor én is el tudom készíteni! :) Igaz, nem lesz egy az egyben olyan, mintha olajban sütnénk ki, de így is nagyon finom és puha fánkot kapunk!

Azzal persze ne is áltassuk magunkat, hogy ettől majd nem hízunk el, mert aki fánkot töm magába, annak tök mindegy, hogy olajban sült-e vagy sem, elvégre igazi kalóriabomba így is. :) Ezt az ember azért eszi, mert isteni finom; sütőben sütni pedig nemcsak azért jó, mert nem lesz olajszagú a lakás, hanem mert ezzel a módszerrel sokkal gyorsabban elkészülünk a fánksütéssel. És gyorsabban tudjuk megenni. Ez a lényeg ugyebár. :) A szalagos fánk egy másik tészta. Szó szerint. :) Egyértelműen az az igazi. Ez csupán egy alternatíva. ;)

Hozzávalók:

- 500 g liszt

- 4 ek cukor

- 70 g olvasztott vaj

- 2 dl langyos tej + 1 tk cukor

- 2 csomag porélesztő

- 2 egész tojás

 

Elkészítés:

A tejben oldjuk fel az 1 tk cukrot, és futtassuk fel az élesztőt. Ennek a dupla mennyiségű élesztőnek köszönhetően lesz ez a fánk pihe-puha. :) Ha minden kimért hozzávalót a tálba öntöttük, dagasszuk a tésztát hólyagosra. Ne lepődjünk meg a tészta ragacsosságán, ilyennek kell lennie! Hagyjuk kelni egy órán át, ezalatt az idő alatt a dupla adag élesztőtől elképesztő nagy lesz a tészta. :)

20161016_123221_2.jpg

Mivel nekem igen kicsi a munkapultom, kettéosztottam a tésztát, és úgy nyújtottam ki kb. 1 cm vastagságúra. Válasszunk olyan poharat kiszúróformának, amekkora fánkokat szeretnénk.

20161016_123612_2.jpg

A kiszaggatott fánkokat tegyük sütőpapírral bélelt tepsikre, és legalább fél órát hagyjuk őket újra megkelni! Ezalatt melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A megkelt fánkokat süssük kb. 10-15 percig, vagy amíg aranybarnák nem lesznek.

20161016_133422_2.jpg

Innentől kezdve azt kezdünk velük, amit akarunk! :) Én most főztem vaníliapudingot, nyomózsákba tettem. Egy kínai evőpálcával lyukat fúrtam a fánkokba, és megtöltöttem őket pudinggal. A tetejükre vékony rétegben cukormáz került, ami porcukorból és vízből készült.

20161016_152051_2.jpg

Ez a fánktészta nem annyira édes, és mivel nincs elázva az olajban, nagyon könnyű is. Elbírja az édes cukormázat, de tehetünk rá csokoládét, lekvárt, mogyorókrémet stb... :)

Próbáljátok ki, nagyon finom!

Sütésre fel! :)