"Sütni nem mindig gyors, de mindig könnyű!"

Magvas bagett

A ropogós bagettet szinte mindenki szereti, de nem mindig akad az utunkba olyan pékség, ahol lehet kapni, ráadásul olyat, ami finom is.

2016. október 13. - Eddi konyhája

20161004_121041_2.jpg

Bagettet sütni igazán nem nehéz, csak néhány trükköt kell bevetni, és az eredmény egy kívül ropogós, belül puha péksütemény lesz. Ha nem szeretnénk magokat tenni bele, el is hagyhatjuk, így sima bagetteket kapunk. És ne feledjük: fillérekbe kerül, ha mi magunk készítjük. ;)

Hozzávalók:

- 400 g kenyérliszt

- 2 dl langyos víz

- 1 tk cukor

- 1 zacskó porélesztő

- 0,5 dl tej

- 1-2 tk só (ízlés szerint)

- 2 ek olaj

- 2 ek magkeverék (lenmag, tökmag, napraforgómag)

Elkészítés:

A cukros, langyos tejben oldjuk fel az élesztőt. A többi alapanyagot mérjük ki egy tálba, majd öntsük hozzá a felfutott élesztőt, és dagasszuk addig a tésztát, ameddig el nem válik a kezünktől. Hagyjuk kelni fél órán át.  

img1476384554357_2.jpg

Ha megkelt, osszuk a tésztát 2 vagy 3 egyenlő részre attól függően, mekkora bagetteket szeretnénk. A tésztadarabokat enyhén gyúrjuk át, és formázzunk belőlük egyforma hosszú és vastagságú bagetteket. Nekem nincs menő bagettsütő formám, mert felesleges cuccokat nem veszek. :) Valamire mégis szükségünk lesz a sütésnél, ha azt szeretnénk, hogy a második kelés során a bagettek ne lapuljanak el, és ezt a bagett formát megőrizzék sülés közben is. Egy kis trükkel megoldottam a dolgot. ;) A tepsibe tettem egy szilikonból készült sütőlemezt, ami hajlékony, és hőálló. Szerintem érdemesebb egy ilyen cuccra beruházni. Kis hullámokat alakítottam ki, amikbe beletettem a bagetteket, ferdén bevagdostam a tetejüket, és konyharuha alatt hagytam kelni őket még fél órán át. Ezalatt az idő alatt a sütő is felmelegszik, állítsuk 180 fokra.

img1476384622752_2.jpg

A második kelesztés után mehetnek is a sütőbe kb. 40 percre (sütőtől függ). Minden kenyérsütésnél szoktam vizet spriccelni a meleg sütőbe, mert a gőzben könnyebben megemelkednek a kenyerek. Amikor már szépen megbarnultak, ki is lehet venni őket, hogy ne száradjanak ki.

20161004_120743_2.jpg

Érdemes kipróbálni! Sütésre fel! :)