Könnyen, gyorsan, olcsón - így is lehet sütni-főzni.

Eddi konyhája

Paradicsomszósz

A paradicsomszósz egyszerű, mégis el tudják sokan rontani, legalábbis én már nagyon sok rossz paradicsomszószt voltam kénytelen enni. :)

2016. október 02. - Eddi konyhája

screenshot_2016-09-02-16-31-56_2.jpg

Egyszerűen imádom a paradicsomszószt, és az olaszokat! :) Ugyanis az olasz gasztronómiának köszönhetjük, hogy nagyon sokféle ételt készíthetünk paradicsomszószból pillanatok alatt, kevés hozzávalóból és szinte fillérekből.

A receptet elsősorban azért osztom meg veletek, mert mindegy, hogy valaki kezdő háziasszony vagy rutinos a konyhában, nem kell nagy tudás az elkészítéséhez, és ha kis tálkákba porciózva lefagyasztjuk, bármikor összedobhatunk egy fincsi olasz ebédet  vagy vacsorát.

Én mindig egy nagy fazékkel készítem, és 2 adagonként elosztva lefagyasztom. Ha nagyon nincs időm vagy kedvem főzni, vagy épp semmim sincs otthon, csak tésztát kell kifőznöm, kiolvasztanom a szószt, megszórni kevés reszelt sajttal, és már ehetek is! :)

A magyar ízlés nem minden esetben egyezik az autentikus olasz konyhával. Ezt a receptet azoknak ajánlom, akik kedvelik az igazi olasz ízeket.

Hozzávalók (2-3) személyre:

- 1 konzerv jó minőségű egész vagy darabolt paradicsom konzerv (vagy 3-4 paradicsom)

- 3-4 gerezd fokhagyma

- jó minőségű olívaolaj

- só, bors

Igen, mindössze ennyi elegendő. :) Természetesen fel lehet dobni szardellával, bazsalikommal, oregánóval, rukkolával, de más nem nagyon kell bele.

Elkészítés:

A fokhagymákat pucoljuk meg, vágjuk apróra, és tegyük bele az olívaolajba. Fontos, hogy az olaj ne legyen forró, a fokhagyma gyorsan megég, és keserű lesz, Csak addig futtassuk meg az olajban, amíg kiadja az ízét, ez egy perc alatt megvan. Éppen ezért, ha nem konzervvel, hanem friss paradicsommal dolgozunk, akkor a paradicsom már legyen előkészítve. Ez utóbbi esetben egy tálban forró vízzel öntsük le az egész paradicsomokat, így a héjuk pár perc után könnyedén lehúzható kézzel. Csumázzuk ki, és vágjuk darabokra. Én darabosan szeretem a paradicsomszószt, de a végén akár össze is lehet turmixolni.

Miután a paradicsomot hozzáadtuk a fokhagymás olajhoz, sózzuk és borsozzuk meg. Előfordul, hogy a paradicsom túl savas, ez esetben picit cukrozni kell, de ez tényleg nem legyen több egy teáskanál cukornál, és inkább kóstolás után adjunk még hozzá, ha szükséges. Ha szárított zöldfűszerekkel szeretnénk gazdagabbá tenni a szószt, akkor már a főzés elején adjuk hozzá ezeket, ha frisset, csak a végén. Utóbbinak intenzívebb íze van, ezért kevesebb is elég belőle. Addig rotyogtatjuk, amíg kissé besűrűsödik. Ha kihűlt, rögtön porciózzuk ki, ha fagyasztani akarjuk.

20160913_184005_2.jpg

Nagy megmentőnk lesz ez a szósz, ha nem tudunk mit főzni. Nagyon sok mindenhez hozzá lehet adni: tehetjük tésztára, pizzára (többféle recept is van hozzá a blogomon), gnoccira, tölthetjük calzonéba, hozzáadhatjuk húsos mártásokhoz, és grissini mellé is lehet mártogatós. Minden a fűszerezésen múlik. Csináljatok egy nagy kondérral, hálások lesztek magatoknak egy nehéz munkanap után, amikor rájöttök, hogy nem rendeltetek másnapra kaját. :)

img_20160330_093900.jpg

Főzésre fel! :)

 

süti beállítások módosítása