"Sütni nem mindig gyors, de mindig könnyű!"

Mákos guba vaníliasodóval

Mákos guba házi gubakifliből? Igen, bárki meg tudja csinálni, és sokkal finomabb lesz, mintha bolti kifliből készítenénk.

2016. szeptember 30. - Eddi konyhája

20160930_130955_2_2_1.jpg

"Guba a gubához. Mrs. Lipton is mindig ezt mondja..." - hangzik el a Csengetett, Mylord?-ban, kedvenc sorozatomban. :)

Különösebben soha nem rajongtam a mákos gubáért, de amikor megtudtam, hogy a férjem nagy kedvence, elhatároztam, hogy olyan formában készítem el, ami nekem is megfelel.:) Mint az már kiderült a blogomból, az átlagos magyar pékségekben kapható péksüteményekért nem vagyok oda, mert itthon, fillérekből meg tudom sütni jobb minőségben. Így van ez a gubakiflivel is. Nagyon egyszerű, nagyon finom, és természetesen össze sem lehet hasonlítani azzal, amikor a bolti, tejben elázott kiflit esszük.

Hozzávalók (8-9 kiflihez):

- 600 g simaliszt

- 2 dl langyos tej + 1 tk cukor

- 1 zacskó élesztő

- 1,5 dl víz

- 70 g puha vaj

- 1 tk só

- 1 ek cukor

A sodóhoz:

- 1 liter tej

- 1 tasak vaníliás pudingpor

- cukor ízlés szerint (5-6 ek)

A mákos szóráshoz:

- 200 g mák

- cukor ízlés szerint (3-4 ek)

- 1 citrom reszelt héja

- kb. 3-4 dl tej + 1 vaníliás cukor az áztatáshoz

Elkészítés:

A tésztához előbb a langyos, cukros tejben futtassuk fel az élesztőt, majd a többi alapanyaggal dagasszuk addig, amíg el nem válik a kezünktől. Takarjuk le konyharuhával, és kelesszük legalább a duplájára (ez legalább fél óra).

img1475246247444_2_1.jpg

Ezalatt készítsük el a vaníliasodót, és hagyjuk kihűlni. Ha megkelt a tésztánk, melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Én 8 részre osztottam a tésztát, és 8 vékony hengert formáztam belőlük, mert én azt szeretem, ha a gubakifli keskeny, hogy kisebb kiflikarikákat tudjak belőlük vágni. Szerintem így gusztusosabb, de természetesen mindenki olyanra formázza, amilyenre csak akarja. :) Nem kell túl szabályosnak lenniük, elvégre úgyis felkarikázzuk őket.

img1475246413477_2_1.jpg

Amíg hűlnek, készítsük elő a mákot és a tejet is. A mákot szórjuk egy tálba, reszeljünk rá citromhéjat, és ízlés szerint adjunk hozzá cukrot. A tejet melegítsük fel, és keverjünk el benne egy vaníliás cukrot. A kihűlt kifliket karikázzuk fel, tegyük egy tálba.

img1475246814498_2_1.jpg

A kifliket öntsük le annyi cukros, langyos tejjel, mennyi átáztatja őket, majd szórjuk meg a mákkal, és kész is! :) Tálkába szedünk egy adagot, leöntjük sodóval, és lehet is enni! A puding alapú sodót lecserélhetjük igazi, házi sodóra, mert sokkal finomabb, de sajnos nekem nem volt elég tojásom hozzá.

20160930_130955_2_2_1.jpg

Próbáljátok ki! :)