Könnyen, gyorsan, olcsón - így is lehet sütni-főzni.

Eddi konyhája

Mákos guba vaníliasodóval

Mákos guba házi gubakifliből? Igen, bárki meg tudja csinálni, és sokkal finomabb lesz, mintha bolti kifliből készítenénk.

2016. szeptember 30. - Eddi konyhája

132592412_2766832776865017_5664046867043214087_n-01.jpeg

"Guba a gubához. Mrs. Lipton is mindig ezt mondja..." - hangzik el a Csengetett, Mylord?-ban, kedvenc sorozatomban. :)

Mint az már kiderült a blogomból, az átlagos magyar pékségekben kapható péksüteményekért nem vagyok oda, mert itthon, fillérekből meg tudom sütni jobb minőségben. Így van ez a gubakiflivel is. Nagyon egyszerű, nagyon finom, és természetesen össze sem lehet hasonlítani azzal, amikor a bolti, tejben elázott kiflit esszük.

Hozzávalók (6 kiflihez):

- 300 g simaliszt

- 175 ml langyos tej + 1 tk cukor

- fél zacskó porélesztő

- 35 g puha vaj

- 1 tk só

- 1 ek cukor

A sodóhoz:

- 750 ml tej

- 1 tasak vaníliás pudingpor

- cukor ízlés szerint (5-6 ek)

A mákos szóráshoz:

- 100 g mák

- porcukor ízlés szerint (3-4 ek)

- 1 citrom reszelt héja (elhagyható)

- kb. 2-3 dl tej + 1 vaníliás cukor az áztatáshoz (ízlés szerint és a kifli szikkadtságától függően)

Elkészítés:

A tésztához előbb a langyos, cukros tejben futtassuk fel az élesztőt, majd a többi alapanyaggal dagasszuk addig, amíg el nem válik a kezünktől. Takarjuk le konyharuhával, és kelesszük a duplájára (ez legalább fél óra).

Ezalatt készítsük el a vaníliasodót, és hagyjuk kihűlni. Ha megkelt a tésztánk, melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Én 6 részre osztottam a tésztát, és 6 vékony hengert formáztam belőlük, mert én azt szeretem, ha a gubakifli keskeny, hogy kisebb kiflikarikákat tudjak belőlük vágni. Szerintem így gusztusosabb, de természetesen mindenki olyanra formázza, amilyenre csak szeretné. Nem kell túl szabályosnak lenniük, elvégre úgyis felkarikázzuk őket. Süssük kb. 20-30 percig, amíg szép aranybarna lesz a színük (az idő a sütőtől függ). 

Amíg hűlnek és szikkadnak a kiflik, készítsük elő a mákot és a tejet is. A mákot szórjuk egy tálba, reszeljünk rá citromhéjat, és ízlés szerint adjunk hozzá cukrot. A tejet melegítsük fel, és keverjünk el benne egy vaníliás cukrot. A kihűlt kifliket karikázzuk fel, tegyük egy tálba. Természetesen jobb nem teljesen friss, hanem egy napig szikkadt kifliből csinálni, de ha azonnal szeretnénk enni, egész nyugodtan lehet, csak kevesebb tej kell a friss kifli áztatásához.

img1475246814498_2_1.jpg

A kifliket öntsük le annyi cukros, langyos tejjel, mennyi átáztatja őket, majd szórjuk meg a mákkal, és kész is! :) Tálkába szedünk egy adagot, leöntjük sodóval, és lehet is enni. 

132592412_2766832776865017_5664046867043214087_n-01.jpeg

Próbáljátok ki! 

Gubára fel! :)

 

 

 

 

süti beállítások módosítása