"Sütni nem mindig gyors, de mindig könnyű!"

Házi sós perec

Sósat, sósat, jó ropogósat! :) Gyerekek, süssetek perecet!

2016. szeptember 24. - Eddi konyhája

20160924_195324_2_1.jpg

Ki ne szeretné gyermekkorunk sós perecét? Igaz, néha majd' beletört a fogam, de imádtam! Az én sós perecem puha, és jó reggelire, tízóraira vagy csak úgy! Ha zacskóba teszitek, mehet is a fagyasztóba, hogy egy sietős reggelen csak be kelljen tenni a mikróba. Ne a boltban vegyétek, süssétek meg! :)

Hozzávalók:

- 500 g liszt

- 1 zacskó élesztő

- 3 dl tej

- 1 tk só

- 1 tk cukor

- 1 dl olaj

A tetejére: 1 tojás; 1 ek liszt+1 tk só összekeverve annyi vízzel, hogy folyós, de sűrű legyen.

Elkészítés:

A cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a kimért alapanyagokhoz adjuk. Rugalmasra dagasztjuk a tésztát, és 1 órán át hagyjuk kelni. Ebből a mennyiségből 10-12 db perec lesz attól függően, hogy kicsiket vagy nagyokat szeretnénk. Én kisebbeket sütöttem, így 12 részre osztottam.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és béleljük ki a tepsiket sütőpapírral. Egyesével sodorjuk vékonyra a tésztadarabokat, és formázzuk meg a pereceket. Tegyük pár cm távolságra egymás mellé őket a tepsire, és kenjük meg tojással. Tegyük be őket a sütőbe, 15 perc után vegyük ki, és húzzunk csíkokat rájuk a sós léből. Tegyük vissza, és süssük még 10-15 percig, vagy amíg aranybarnák nem lesznek. Ha kemény pereceket akarunk, hagyjuk száradni még a sütőben.

20160924_195308_2_1.jpg

Isteni illata van sülés közben, nagyon finom, és egyszerű elkészíteni. Alig kell hozzá valami, próbáljátok ki!

Sütésre fel! :)