"Sütni nem mindig gyors, de mindig könnyű!"

Zabpelyhes keksz

Gyorsan összedobható, finom zabkeksz, amit kedvünk szerint variáhatunk. Százszor finomabb, mint a bolti!

2016. szeptember 11. - Eddi konyhája

20150912_150506_2_2.jpg

Azt hiszem, eddig ennek a zabpelyhes keksznek a receptjét kérték el tőlem a legtöbben, mivel nincs ember, akinek ez ne ízlene! Volt alkalmam kikísérletezni a tökéletes tésztareceptet, hiszen rengetegszer sütöttem már meg ezt a kekszet. Szinte bármivel kombinálható, amit szeretünk, és ha csak az alaptésztát sütjük meg, akkor is finom lesz a végeredmény! Tízóraira, uzsonnára vagy csak úgy... a lényeg, hogy süssük meg! :)

Aki nem szereti a zabpehely ízét, szintén próbálja ki, mert nem lehet benne érezni, különösen akkor nem, ha plusz ízekkel kombináljuk az alaptésztát.

Fontos tudni, hogy ha valóban ropogós kekszet szeretnénk, akkor a finomított lisztet ne cseréljük le teljes kiőrlésűre, a cukrot pedig mézre, mert megváltozik a keksz állaga. De természetesen mindezek ellenére az egészség jegyében dönthetünk úgy is, hogy ezekkel készítjük. A kukoricakeményítő szintén a ropogós állag miatt kell, de elhagyható, az ízén nem fog változtatni, ebben az esetben természetesen liszttel kell pótolni.

Na de lássuk végre a receptet! :)

Hozzávalók (kb. 30 darabra):

- 80 g liszt

- 20 g kukoricakeményítő

- 150 g zabpehely

- 1 tojás

- 150 g olvasztott vaj

- 80 g cukor

- 1 zacskó vaníliás cukor

- 1 kk fahéj

- 1 citrom reszelt héja

- 1 kk szódabikarbóna vagy sütőpor

- 1 csipet só

Ez az alaptészta. Tetszés szerint tehetünk bele étcsokoládét, aszalt gyümölcsöket, olajos magvakat, kókuszreszeléket is.

Elkészítés:

Minden hozzávalót kimérünk. A száraz alapanyagokat alaposan elkeverjük.

20160904_184153_2.jpg

Hozzáadjuk az olvasztott vajat, a tojást, és ha van, az egyéb ízesítőket (pl. csokit).

20160904_184700_2.jpg

Jól elkeverjük a tésztát. Eléggé ragacsos lesz a végeredmény, de ilyennek kell lennie.

20160904_184850_2.jpg

A tepsibe tegyünk sütőpapírt, és melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Enyhén vizezzük be a kezünket, és gyúrjunk kis gombócokat a tésztából, és 5 centis távolságra tegyük egymás mellé a tepsibe.

20160904_185254_2.jpg

Ezután az ujjainkkal nyomkodjuk meg őket, hogy kekszformát kapjuk.

20160904_185343_2.jpg

Tegyük be a sütőbe, és kb. 20 perc alatt süssük készre. Érdemes figyelni sülés közben, nehogy megégjen.

Ha jól záródó fémdobozba tesszük, hosszú ideig eláll... elállna, ha nem lenne ilyen finom, és nem fogyna el még aznap! :)

Sütésre fel! :)