"Sütni nem mindig gyors, de mindig könnyű!"

Túrós batyu

Egy újabb remek, otthon elkészíthető péksütemény, amelyből ha többet sütünk, le is fagyaszthatjuk, hogy sietős reggeleken könnyedén elővarázsolhassuk!

2016. augusztus 28. - Eddi konyhája

img_20160424_180736.jpg

A túrós batyut (túrós táskát) szinte mindenki szereti. Sajnos azonban a boltban kapható legtöbb túrós batyunak vagy a tésztája rossz minőségű, vagy kevés benne a túrós töltelék. A mazsolát, amit utálok, persze nem spórolják ki belőle. :)

Az én túrós batyum nem leveles, hanem kelt tésztából készül, ettől lesz finom, puha az állaga, és ennek köszönhetően könnyen ki is olvad, ha lefagyasztjuk. Csak betesszük a mikróba, és olyan, mintha aznap reggel sütöttük volna! ;)

Hozzávalók:

- 500 g simaliszt

- 2,5 dl langyos tej

- 1 tojás

- 1 púpozott ek cukor

- 1 csipet só

- 7 g instant élesztő + 1 tk cukor

- 80 g olvasztott vaj

A töltelékhez:

- 250 g félzsíros tehéntúró

- 1 ek tejföl (lehet joghurt is)

- 2 ek cukor (ízlés szerint lehet több is)

- 1  cs vaníliás cukor

- 1 kisebb citrom reszelt héja

Szükség lesz még 1 tojásra a kenéshez, és ha valaki nem tudja nélkülözni belőle, akkor mazsola is kell. :)

Elkészítés:

A kelt tésztát a szokásos módon elkészítjük: a langyos tejben az 1 teáskanál cukor hozzáadásával felfuttatjuk az élesztőt. Hozzáadjuk a többi alapanyagot, és addig dagasztjuk a tésztát, amíg rugalmas és sima lesz, és elválik a kezünktől, majd hagyjuk 1 órát kelni.

A túrót áttörjük villával, és összekeverjük a többi hozzávalóval. A megkelt tésztát 8 egyenlő részre osztjuk, és négyzet alakúra lapítjuk őket. A kis négyzetek közepén elosztjuk a túrós tölteléket, majd a széleket az ujjunkkal összecsípjük, hogy batyuformát kapjunk. Megkenjük őket tojással, és pihentetjük, amíg előmelegítjük a sütőt.

180 fokon 25-30 percig sütjük, amíg szép aranybarnák lesznek. Ha kihűlt, meghintjük porcukorral és befaljuk. :) Vagy kihűlés után rögtön betesszük a fagyasztóba, hogy bármikor előkaphassuk, ha megkívánjuk. :)

Sütésre fel! :)