Gyerekkorom egyik kedvenc sütije, igazi klasszikus. Édesanyám gyakran sütött gyerekkoromban női szeszélyt, világbajnok süti volt ez a 80-as, 90-es években.
Hozzávalók:
- 4 tojássárgája
- 120 g vaj
- 4 ek cukor
- 4 ek tej
- 250 g liszt
- 1 cs sütőpor
- 1 kisebb citrom reszelt héja
- baracklekvár
A habhoz:
- 4 tojásfehérje
- 250 g cukor
- 1 tk ecet
- 1 kisebb citrom leve
Elkészítés:
A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a puha vajat, végül a sütőporos lisztet és a citromhéjat, simára keverjük. 170-180 fokos, előmelegített sütőbe tesszük, és világosra sütjük.
A tojásfehérjéhez fokozatosan hozzáadva a cukrot és ecetet kemény habot verünk. A világosra sült tésztát kivesszük a sütőből, megkenjük egyenletesen baracklekvárral, és ráhalmozzuk a habot. Visszatesszük a sütőbe száradni, alacsony hőfokon (150 fok). Ha enyhe barna színt kapott a hab teteje, akkor készen van. Én személy szerint ezt nem mindig várom meg, mert jobban szeretem, ha még világos a teteje.
Nosztalgiázásra fel! :)