"Sütni nem mindig gyors, de mindig könnyű!"

Csokoládétorta a javából

Ennek a tortának mindene csokis, így ha valaki igazi csokifanatikus, meg kell sütnie ezt a tortát! Finom piskóta, finom krém, még finomabb feltét! :) Könnyű, mégis látványos torta, amivel elkápráztathatod az ünnepeltet!

2016. augusztus 08. - Eddi konyhája

img_20160807_202102_1.jpg

Mindig féltem a tortasütéstől, ezért csak nagyon egyszerű tortákkal próbálkoztam eddig, vagy olyanokkal, ahol a tortába nem kell krémet tenni.

A férjem húga még nálam is nagyobb csokiőrült, ezért eldöntöttem, születésnapjára sütök neki egy igazi és különleges csokitortát.

Utálom a vajkrémeket, ezért találnom kellett egy olyan tortakrémreceptet, amely nem tartalmaz vajat. Sikerült, de a recept nem írta, mekkora tortára lesz elegendő a krém (mert ugye minek is???), így nekem rengeteg lett. Én már azt a mennyiséget írom le, ami egy 24 cm-es, egyszer megtöltött tortára elég (ez pont a fele az eredeti receptnek).

Először a krémet készítjük el, hogy ki tudjon hűlni, amíg megsül a tortalap.

Hozzávalók a krémhez:

- 1 csomag csokis pudingpor

- 3 dl tej

- 100 g étcsokoládé

- 125 ml tejszín

- 2-3 ek cukor (ízlés szerint)

20160806_160941_2_1.jpg

A pudingot szokásos módon elkészítjük a tejjel és cukorral. Amíg még forró, beletesszük a kockákra tördelt csokit, és felolvasztjuk. Félretesszük, amíg teljesen kihűl. Ezután elkeverjük benne a tejszínt, és habverővel felverjük. 

Hozzávalók a tortalaphoz (24 cm-es tortaformához):

- 8 db tojás

- 25 g kakaópor

- 175 g liszt

- 160 g kristálycukor

20160806_174751_2_1.jpg

A tortaformát kibéleljük sütőpapírral, és előmelegítjük a sütőt 180 fokra.

A kakaóport összekeverjük a liszttel. A tojásokat különválasztjuk, és a sárgáját habosra keverjük a cukorral, hozzászitáljuk a kakaós lisztet, és jól elkeverjük. A fehérjékből kemény habot verünk, majd óvatosan hozzáforgatjuk a masszához.  


20160806_182124_2_1.jpg

A masszát beleöntjük a tortaformába, majd az előmelegített sütőbe tesszük. Sütőtől függ a sütési idő, nekem 40 perc alatt készre sült, de az én sütőm nem normális. :) Azt javaslom, 35 perc után tűpróbával ellenőrizzük a tésztát, és 50 percnél tovább semmiképp se hagyjuk bent!

20160806_190155_2_1.jpg

Ha kihűlt a tészta, vágjuk ketté, és kenjük meg a krém egyharmadával az alját. Tegyük rá a tetejét, és a maradék krémet oszlassuk el a tetején és az oldalán. Ha nincsenek profi eszközeink (nekem sincs), akkor egy nagy kés vagy keverőlapát is megteszi.

A krém a tejszínhab miatt elég lágy, így a tortát díszítés előtt tegyük a hűtőbe fél órára. Tegyünk az oldalára tortadarát, és akár ebben a formában is fogyaszthatjuk, mert így is szép.

Én azonban egy különleges és emlékezetes tortát akartam, így vettem a tetejére csokikat, és azzal díszítettem. Elég ütős lett a végeredmény, és sikerült nagy örömet okoznom ezzel a tortával.

20160807_132857_2.jpg

Gyerekeknek és csokifüggőknek nagyon jó ajándékötlet, próbáljátok ki! :)

Sütésre fel!:)