"Sütni nem mindig gyors, de mindig könnyű!"

Joghurtos lángos

Egyszerű, gyors lángos, ami természetesen ez esetben is finomabb, mint a legtöbb helyen kapható, olajban tocsogó verziójuk. Hamar készen van, így a nyári melegben sem okoz gondot elbíbelődni vele a konyhában.

2016. augusztus 06. - Eddi konyhája

img_20160805_222653_1.jpg

A lángos minden magyar ember nagy kedvence, sokaknak a strandolásokat, a Balatont, a nyarat jelenti... Nekem elsősorban a gyerekkoromat juttatja eszembe, amikor vasárnap reggelenként Anyukámmal kimentünk a piacra. Hazafelé, a bevásárlás végén mindig kaptam egy lángost, amit hazáig majszolgattam úgy, hogy a fél arcom olajos volt. :)

Amikor felnőttem, egyik nyáron Anya kérdezte, mit ennék szívesen. Mondtam, lángost, Anya, úgy ennék lángost! Nevettünk, mert nyilván én is tudtam, hogy nem tudunk honnan szerezni. Nagy volt a meglepetés, amikor Anya hozta ki a kertbe a kész, isteni krumplilángost. Természetesen sokkal finomabb volt, mint amit addig bárhol ettem.:)

Nekem se krumpli nem volt itthon, se türelmem, hogy elmenjek venni. :) Ezért kerestem más receptet, amit a kelt tésztákról szerzett tapasztalataim alapján kissé átalakítottam. :)

Hozzávalók (2 személyre):

- 300 g simaliszt

- 75 ml langyos víz

- fél csomag szárított élesztő

- fél tk cukor

- 2 ek étolaj

- 1 dl joghurt

- 1 tk só

- 1 késhegynyi szódabikarbóna

- olaj a formázáshoz

Elkészítés:

Az élesztőt a cukros langyos vízben felfuttatjuk. Közben kimérjük a lisztet, és hozzáadjuk a többi alapanyagot. A felfutott élesztőt is belekeverve addig dagasztjuk, amíg hólyagos nem lesz. Figyelem! Ez egy lágy, ragacsos tészta! Csak annyi plusz lisztet adjunk hozzá dagasztáskor, amennyi feltétlen szükséges, a tésztának puhának, lágynak kell lennie. Emiatt érdemes inkább egy nagy keverőtálban dagasztani, és nem a pulton. Letakarva legalább 40 percig kelesztjük. Ezután 6 részre osztjuk (én egy 24 cm-es átmérőjű fazékban sütöttem, nagyobb átmérőnél elég 4 részre osztani a tésztát), és pihentetjük addig, amíg az olaj felforrósodik. Én kókuszolajat használtam. Jól beolajozott deszkán a kezünkkel kinyújtjuk és széthúzgáljuk a tésztát akkorára, amekkora edényben sütjük, ami az olaj miatt nagyon könnyen megy. Közepes lángon egyesével kisütjük.  Vigyázni kell arra, hogy a lángos ne süljön túl. Amint kap egy kis színt az egyik oldala, már meg is fordíthatjuk. Pár perc alatt készen is van.

img_20160805_183650_1.jpg

Ízlés szerint tehetünk rá feltétet, tejföl most nem volt itthon, így maradt a fokhagymás olaj és reszelt sajt.:)

Sütésre fel! :)

 20160805_180901_2_1.jpg