"Sütni nem mindig gyors, de mindig könnyű!"

Pechuga de pollo al ajillo, azaz a spanyol fokhagymás csirke - kicsit másképp

Ebben a spanyol csirkereceptben nincs semmi különös, mégis olyan isteni, hogy mindenképp ki kell próbálni! Egyszerű, gyors, finom! Kell ennél több?

2016. július 24. - Eddi konyhája

20160724_191333_2.jpg

Szinte mindig csirkét sütök. Nemcsak azért, mert egészséges és alacsony kalóriatartalmú, hanem mert változatosan lehet elkészíteni és nagyon gyorsan készen vagyok vele.

Ma valahogy semmilyen recepthez nem volt kedvem, az összes csirkés ételre unottan gondoltam... Aztán hirtelen eszembe jutott ez a remek spanyol recept, amit egyszer már elkészítettem. Most egy kicsit a saját szám ízére alakítottam, de lényegében nem tértem el az alaprecepttől.

Nincs ebben az ételben semmi különös, mégis isteni lesz a végeredmény. Végül is a két legfontosabb dolog, amit szeretek, benne van: fokhagyma és száraz fehérbor! :)

Tipp:

Ha egy mód van rá, a csirkemellet ne daraboljuk fel! Nálam azért készült így, mert nagyon sokat főzök, gyakran munka után. Ilyenkor nincs kedvem fél óránál többet tölteni a konyhában. Ezért én a csirkét mindig konyhakészen fagyasztom le, apró kockákra vágva, zacskókba porciózva. A tenyeremmel ellapítom, így teszem a fagyasztóba. Sokkal gyorsabban felolvad, mintha egy tömbbe összeállva fagyna meg. Meleg vízbe áztatva a zacskót 10 perc után sütésre kész a hús! 

Hozzávalók (2 - 3 személyre):

-  2 db csirkemell

- olívaolaj

- 5 gerezd fokhagyma

- 4 babérlevél

- só, bors

- 1 teáskanál rozmaring

- 1 teáskanál petrezselyemzöld

- 1 dl jó minőségű száraz fehérbor (vagy ennek hiányában 2 teáskanál fehérborecet)

- 10 g vaj

Elkészítés:

A csirkemellet sóval és borssal befűszerezzük. A fokhagymát megpirítjuk héjával együtt forró olívaolajban, kb. egy percig. A fokhagyma könnyen megég, és keserűvé válik az íze, ezért ügyeljünk rá! Fontos, hogy olívaolajat használjunk, karakteres mediterrán íze nélkül ez a fokhagymás csirkemell nem lesz az igazi. Hozzáadjuk a csirkét, és elkezdjük pirítani. A babérleveleket már ekkor hozzáadjuk. Amikor a hús elfőtte a levét, hozzáadjuk a zöldfűszereket is. Közepes lángon sütjük, majd felöntjük a borral és hagyjuk, hogy az alkohol elpárologjon belőle, ez kb. 3 perc. Ekkor hozzáadjuk a vajat, összerottyantjuk, és készen is van!

Nagyon gyors, ugye? Semmilyen flancos, drága alapanyag nincs benne, mégis isteni! Köretnek leginkább a krumpli illik hozzá, de jó lehet még a bulgur vagy a rizs is.

Főzésre fel! :)