"Sütni nem mindig gyors, de mindig könnyű!"

Gnocchi paradicsomszósszal

A gnocchi, azaz az olasz nudli nem a leggyorsabban elkészíthető olasz étel, arra ott a spagetti. :) De megéri időnként mégis nekigyűrkőzni, mert nagyon egyszerűen elkszítető, laktató és isteni finomság.

2016. július 23. - Eddi konyhája

img_20160723_170757.jpg

Gnocchit mindig csak étteremben ettem, mert túl körülményesnek találtam az elkészítését, mirelitet pedig elvből nem vettem.

De annyira kíváncsi voltam, milyen lesz, ha én készítem, így nekigyürkőztem, és bár valóban nem a leggyorsabb recept, de megéri azt a kis plusz fáradtságot. :)

A gnocchi gyakrolatilag egy nudlitészta. Emlékszem, Anyukám mindig azt mondta, ha nudlit akartam enni, hogy "majd ha nyugdíjas leszek, édes lányom... majd ha nyugdíjas leszek!" :) Ezért csak mamámnál ettem.

A körülményességet csak az jelenti, hogy a tésztagyúrás és kifőzés mellé bejön még a krumplik megfőzése is, ugyanis a tört krumpli a lényege a gnocchi tésztának. És ez a tört krumpli azt is eredményezi, hogy nincs pontos recept. Nincs két egyforma krumpli. De célszerűbb öreg krumpliból készíteni. Az a jó, ha a krumpli elég lisztes, azaz magas a keményítő tartalma, mert akkor kevesebb lisztet vesz fel, és így könnyebb lesz a tészta. Mindenesetre ha ki is mérjük a lisztet, először csak apránként adjuk hozzá, lehet, hogy nem lesz szükség az összesre. Ha viszont túl nedvesnek találjuk a tésztát, adnunk kell még hozzá. A lényeg, hogy ne ragadjon a kezünkhöz vagy a pulthoz. Ha ennyit már elértünk, ne adjunk több lisztet hozzá.

Hozzávalók:

- 0,5 kg lisztes burgonya

- 1 tojás sárgája

- kb. 60-80 g liszt (amennyit felvesz a tészta, lehet kevesebb és több is)

- só ízlés szerint

Elkészítés:

A krumplit meghámozzuk, sós vízben puhára főzzük, összetörtjük és hagyjuk kihűlni. Ha ez megtörtént, hozzáadjuk a tojássárgáját, pici sót és elkezdjük hozzáadni a lisztet is, először csak 2 evőkanálnyit, majd lisztezett deszkán gyúrni kezdjük. Gyúrás közben addig adagoljuk a lisztet, amíg még nedves, de már nem ragacsos tésztát kapunk.

A tésztából kb. 1,5 cm-es átmérőjű rudakat sodrunk, és felvagdossuk akkorára, amekkora gnocchit szeretnénk. Az ízén nem változtat, de érdemes villával  kicsit megnyomkodni, így megkapja a jellegzetes formáját és mert így több szószt tud felvenni.

Lobogó sós vízbe tesszük, és 2-3 részletben kifőzzük. A tészták feljönnek a víz tetejére, ha megfőttek, ekkor szűrővel kivesszük és leszűrjük róluk a vizet.

Én a legjobban paradicsomszósszal és reszelt parmezánnal szeretem, de gyakorlatilag szinte bármi passzol hozzá, amit spagettire szoktunk tenni.

Főzésre fel! :)