"Sütni nem mindig gyors, de mindig könnyű!"

Cukkinilepények

Olcsó, gyorsan elkészíthető, egészséges és finom - ez a tökéletes recept!

2016. július 22. - Eddi konyhája

Ez a recept hirtelen jött ötlet volt, mert elég sok cukkini gyűlt fel a hűtőmben. Gondoltam, a cukkinifőzelék, a töltött és grillezett cukkinik után jöhet valami más!

img_20160719_184227.jpg

Ebben a receptben az a nagyszerű, hogy szabadon kombinálható bármivel, amit otthon a hűtőben találunk és szeretünk. Én most azt a verziót írom le, amivel én készítettem. Vigyázat, ez elég nagy adag, lehet a felével is próbálkozni! :)

Hozzávalók:

- 1 nagy cukkini, vagy két kis méretű

- 2 M-es méretű tojás

- 300-400 g liszt (vagy amennyit felvesz)

- 1 kis fej lilahagyma (lehet újhagyma is)

- 4 szelet sonka (elhagyható)

- egy marék reszelt parmezán

- egy marék reszelt trappista

- só, bors ízlés szerint

Tudom, sokan nem szeretik az ilyen szöveget, hogy "liszt, amennyit felvesz"... De mit lehet tenni, ha nincs két egyforma cukkini és két egyforma tojás. :)

Elkészítés:

A cukkinit le kell reszelni, besózni, és 10 percet állni hagyni, hogy levet eresszen. Ezután alaposan kinyomkodjuk a levét, és egy nagy tálba tesszük. A tojásokat enyhén felverjük, és hozzáadjuk a többi alapanyaggal együtt, összekeverjük. A lisztet ki sem kell mérni (a 300-400 g csak irányadó mennyiség), mert addig kell hozzá adagolni a masszához, amíg nedves, de már formázható állagot kapunk, körülbelül olyat, mint egy fasírt esetében.

Kevés olajat melegítünk egy tapadásmentes serpenyőben, és két kanál segítségével tenyérnyi lepényeket adagolunk bele. Kb. 3-3 percig sütjük mindkét oldalukat közepes lángon.

Lehet salátával enni, vagy tejföllel megkenve a tetejét. Lehet reggeli, ebéd, vacsora, köret, főzelékfeltét vagy főétel. 

Bármit tehetünk bele ízlésünknek megfelelően, de a sajtot nem érdemes kihagyni, attól lesz igazán ütős. :)

Olcsó, gyorsan elkészíthető és egészséges, kell ennél több?

Sütésre fel! :)