Könnyen, gyorsan, olcsón - így is lehet sütni-főzni.

Eddi konyhája

Csokis keksz

2016. július 17. - Eddi konyhája

p3111304_1.JPG

Ez a csokis keksz maga a csoda! Nem csak azért, mert az íze mennyei, hanem mert ennél gyorsabban és egyszerűbben nem lehet sütit sütni. Igaz, nem kevés csokoládé kell bele, de az íze még a csokinál is jobb lesz, ezért érdemes kipróbálni.

Az alaprecept Martha Stewart-tól származik, minden konyhák nagyasszonyától.:) Ez a keksz frissen a legjobb, de valamilyen csoda folytán egyik alkalommal maradt másnapra is, és akkor is isteni volt. Kívül ropogós, belül kicsit ragacsos, mint egy jó habcsók. 

Hozzávalók:

- 200 g étcsoki (fele lehet tejcsoki)

- 4 evőkanál vaj

- 120 g sima liszt

- 0,5 tk sütőpor

- 2 db tojás

- 120 g cukor

- 1 csipet só

Elkészítés:

A csokoládéból 80 grammot törjünk kockákra, és a vajjal együtt olvasszuk fel vízgőz felett vagy mikróban. Mindkét verzió jó, de figyelni kell néhány dologra. Előbbinél arra, hogy a tál, amiben a csokit olvasztjuk, ne érjen bele a vízbe, ne érintkezzen a víz a csokival, és a víz csak gyöngyözzön, ne lobogjon. Utóbbinál pedig arra kell ügyelni, hogy alacsony fokozaton melegítsük, és menet közben többször keverjük meg a csokit, hogy egyenletesen olvadjon, és ne égjen meg.

Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport és a sót. Tegyük egy keverőtálba a tojást és a cukrot, majd egy robotgép segítségével magas fokozaton keverjük addig, amíg kissé kifehéredik, és enyhén habossá válik. Az így kapott krémbe fokozatosan dolgozzuk bele az olvasztott vajas csokoládékrémet, majd forgassuk össze a száraz hozzávalókkal. A megmaradt csokoládét daraboljuk fel, és adjuk hozzá, de úgy is csinálhatjuk, hogy a sütés előtt rászórjuk a kekszekre. Előbbi módszerrel szebb lesz a keksz, utóbbival könnyebb a kekszformát a sütőpapírra tenni.

Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tésztát púpozott evőkanálnyi adagokban helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire úgy, hogy 2-3 centiméternyi szünetet hagyjunk az adagok között.

received_1128278250516650.jpeg

Helyezzük a sütőbe 12-15 percre, majd miután megsültek, hagyjuk kihűlni. Fontos, hogy ne süssük túl, mert kiszáradnak. Akkor jó, ha berepedezik a felszíne, és kissé puha marad a belseje.

received_1128278807183261.jpeg

Ezért a kekszért érdemes "feláldozni" 2 tábla csokit. :)

Sütésre fel! 

süti beállítások módosítása