"Sütni nem mindig gyors, de mindig könnyű!"

Gluténmentes diós csokitorta

A cél nem az volt eredetileg, hogy gluténmentes tortát süssek, de ha már így alakult, ez egy plusz pont. :)

2016. július 04. - Eddi konyhája

Ez a recept eredetileg mogyoróval készül, de egy átlagos magyar háztartásban inkább van dió, mint mogyoró. :) Persze a burzsujok mogyoróval is készíthetik. :) Nutella azért akadhat minden háztartásban, kivéve az enyémben, mert megveszem=megeszem. Ezért 40 g-ot már az elején el kell különíteni a tortasütéshez. :)

A lényeg a lényeg: egy viszonylag tömény, de isteni finom torta készíthető az alábbi hozzávalókból. Első körben érdemes csak a 18 cm-es átmérővel próbálkozni. Aztán jöhet a vájling. :)

Hozzávalók (18 cm-es tortaformához):

- 120 g étcsokoládé

- 100 g pirított dió

- 100 g cukor

- 100 g vaj

- 4 tojás

- 1 csipet só

Tetejére:

- 40 g écsokoládé

- 40 g nutella

- pár szem dió

170 fok,  30-40 perc

Elkészítés:

Sütőpapírral kibélelünk egy 18 cm-es tortaformát.

A 120 g étcsokoládét vízgőz felett vagy mikróban felolvasztjuk. Mindkét verzió jó, de figyelni kell néhány dologra. Előbbinél arra, hogy a tál, amiben a csokit olvasztjuk, ne érjen bele a vízbe, ne érintkezzen a víz csokival, és a víz csak gyöngyözzön, ne lobogjon. Utóbbinál pedig arra, hogy alacsony fokozaton melegítsük, és menet közben többször keverjük meg a csokit, hogy egyenletesen olvadjon meg és ne égjen meg.

A diót megpörköljük száraz serpenyőben, majd ledaráljuk vagy összetörjük apró darabokra, ki hogy szereti.

A tojásokat külön választjuk. A sárgáját habosra keverjük a cukorral, összekeverjük az olvasztott csokival és vajjal. Ehhez a masszához forgatjuk a darált diót. Egy csipet sót is adhatunk hozzá, jobban kihozza a csokoládé ízét. A fehérjékből kemény habot verünk, a felével fellazítjuk a tésztát, a maradékot óvatosan beleforgatjuk, úgy, hogy egy könnyű, habos tésztát kapjunk. Beleöntjük a tésztát a kibélelt formába, és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 40 percig sütjük.

Ha kihűlt, megkenjünk a Nutellával elkevert olvasztott csokival, és néhány dióval díszítjük.

Születésnapi tortának vagy hétvégi sütinek is tökéletes, mert isteni finom! :)

Sütésre fel!:)