Könnyen, gyorsan, olcsón - így is lehet sütni-főzni.

Eddi konyhája

Gluténmentes diós csokitorta

2016. július 04. - Eddi konyhája

Ha valaki allergiás a dióra, vagy nem szereti, mogyoróval is helyettesítheti. Nagyon egyszerű és könnyen elkészíthető torta, amelybe egyáltalán nem kell liszt.

Hozzávalók (18 cm-es tortaformához):

- 120 g étcsokoládé

- 100 g pirított dió

- 100 g cukor

- 100 g vaj

- 4 db tojás

- 1 csipet só

Tetejére:

- 40 g étcsokoládé

- 40 g Nutella

- pár szem dió a díszítéshez

Elkészítés:

Sütőpapírral béleljünk ki egy 18 cm-es tortaformát.

A 120 g étcsokoládét vízgőz felett vagy mikróban olvasszuk fel. Mindkét verzió jó, de figyelni kell néhány dologra. Előbbinél arra, hogy a tál, amiben a csokit olvasztjuk, ne érjen bele a vízbe, ne érintkezzen a víz a csokival, és a víz csak gyöngyözzön, ne lobogjon. Utóbbinál pedig arra kell ügyelni, hogy alacsony fokozaton melegítsük, és menet közben többször keverjük meg a csokit, hogy egyenletesen olvadjon, és ne égjen meg.

A diót pirítsuk meg száraz serpenyőben, majd daráljuk le.

A tojásokat válasszuk ketté. A sárgáját verjük habosra a cukorral, keverjük össze az olvasztott csokival és az olvasztott vajjal, majd ehhez a masszához forgassuk a darált diót. Egy csipet sót is adhatunk hozzá, jobban kihozza a csokoládé ízét.

A tojásfehérjékből verjünk habot, a felével lazítsuk fel a tésztamasszát, végül a maradékot is óvatosan forgassuk bele úgy, hogy egy könnyű, habos tésztát kapjunk. Öntsük a tésztát a kibélelt tortaformába, és előmelegített sütőben, 180 fokon, kb. 30-40 percig süssük.

Ha kihűlt, kenjük a tetejére a Nutellával elkevert olvasztott csokit (picit hagyjuk lecsorogni a torta oldalán is), és néhány dióval díszítsük.

Születésnapi tortának vagy hétvégi sütinek is tökéletes.

Sütésre fel!:)

süti beállítások módosítása