"Sütni nem mindig gyors, de mindig könnyű!"

Kovászos kenyér

2016. július 04. - Eddi konyhája

A házi kenyerek királya a kovászos kenyér. :) A gyorskovász összetevőit csak este össze kell kevernünk, és letakarni. Másnapra kész a kovász és kezdődhet a sütés. :)

Ez a kenyér nagyon könnyen összeállítható, napokig puha marad, és a közelébe sem ér a boltinak. ;)

Gyorskovász:

- 150 g kenyérliszt

- fél teáskanál cukor

- 1 dl langyos víz

- 1 apró csipet só

- egy zacskó élesztő negyede

Tészta:

- kész kovász

- 500 g kenyérliszt

- 2  teáskanál só (ízlés szerint)

- 1 zacskó élesztő

- 3 dl langyos víz

A dagasztás után 1 órát kelni hagyjuk, majd finoman átgyúrjuk, megformázzuk és éles késsel bevagdossuk a tetejét. Újra kelni hagyjuk kb. 20 percig, addig előmelegítjük a sütőt 200 fokra. A második kelesztés után a kenyeret vízzel megkenjük, és sütőtől függően kb. 60 percig sütjük. Fontos, hogy a sütő már meleg legyen, amikor betesszük a kenyeret, különben nem fog szépen megemelkedni. Ha korán barnulna a teteje, takarjuk le alufóliával. A kész kenyeret újra kenjük át vízzel, így nem sül tovább a héja. Takarjuk le konyharuhával és várjuk meg, amíg kihűl.

Tipp: a forró sütőbe sütés előtt spricceljünk vizet, vagy tegyünk egy vízzel teli edényt a sütő aljába, mert a párás levegőben könnyebben megemelkedik a tészta.

Sütésre fel! :)