"Sütni nem mindig gyors, de mindig könnyű!"

Kakaós kalács

Könnyű kelt tészta, ami bármikor bevethető! Ha lefagyasztjuk, mindig lesz finom péksüteményünk otthon. :)

2016. június 22. - Eddi konyhája

Ez a kakaós kalács még Édesanyám receptje, sokszor sütötte gyerekkoromban. Mind az íze, mind a tészta hozzávalói hasonlítanak a fonott kalácséhoz. Ehetjük magában, vagy vajjal, lekvárral is. Nagyon finom, és sokáig puha marad. Mint szinte az összes péksüteményemet, ezt is le szoktam fagyasztani. Ahogy kihűlt, felszeletelem, 2-3 szeletenként zacskóba teszem, és mehet is a fagyasztóba. Reggel csak kiveszem, pillanatok alatt kiolvad, és már a tányéron is van a fincsi házi kalács! :)

Hozzávalók:

- 500 g sima liszt

- kis méretű tojás (vagy egy nagy tojás fele)

- 2,5 dl tej

- 100 g vaj

- 50 g cukor

- 1 csipet só

- 1 csomag szárított élesztő

- tojás a kenéshez

- a tészta egyik feléhez 3 ek kakópor + pici víz

Elkészítés:

Ha a tésztát rugalmasra dagasztottuk (dagasztás technikája itt látható), felezzük el, és az egyikhez adjuk hozzá a kakaós masszát, és jól dolgozzuk el benne. A kakaóporhoz csak annyi vizet adjunk, hogy picit pépes legyen, de ne folyós, mert így könnyebb eldolgozni a tésztában. Hagyjuk kelni, amíg a duplájukra nő a térfogatuk (ez kb. 1 óra). 

Két rúd kalácsunk lesz, ezért a megkelt tésztákat felezzük el, így két kakaós, és két sima tésztát kapunk. Lisztezett deszkán nyújtsuk őket egyforma nagyságúra. Az egyik sima tésztára tegyük az egyik kakaós tésztát és tekerjük fel. Ugyanezt ismételjük meg a másik kettővel is, és tegyük őket egymás mellé egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. Kenjük meg tojással, és hagyjuk újra kelni őket fél órát. Közben melegítsük elő a sütőt.

Ha újra megkeltek, kenjük meg újra tojással, és tegyük be a sütőbe. 180-200 fokon süssük legalább 30-40 percig a sütő alsó rácsán. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a közepe.

Ez a kalács tökéletes fagyasztásra is, nagycsaládosok csapathatják az 1 kg-ot is, és a fele felszeletelve mehet is a fagyasztóba. Sokkal finomabb, mint a bolti kalácsok.

Sütésre fel! :)