"Sütni nem mindig gyors, de mindig könnyű!"

Mindenki tud sütni

2016. június 05. - Eddi konyhája

Igen, mindenki tud sütni. :)

Nekem akkor kezdett el a szenvedélyemmé válni a sütés, amikor az első pizzámat készítettem el. A kelt tészták készítésénél az a csodálatos, hogy néhány hozzávalóból a kezünk munkájával születik egy "új anyag", a kelt tészta, és az ebből készített étel íze milliószor finomabb, mint a félkész vagy rendelt pizzáé.

Két receptem is van, most azt osztom meg, amelyik inkább a magyarosabb jellegű pizzákhoz illik, tésztája vastagabb, puhább az eredeti nápolyi pizzatésztához képest. Sokan hiszik, hogy nem tudnak sütni, nem tudnak tésztát dagasztani. De ez nem igaz. Akárki kérte el eddig ezt a receptet tőlem, sikert aratott, pedig azelőtt soha nem készítettek kelt tésztát.

Ez a recept egy nagy tepsi pizzához elegendő:

- 300 g kenyérliszt (ha nincs, a sima fehérliszt is jó)

- 1 tk só

- 1,7 dl meleg tej

- 1 tk cukor

- fél zacskó élesztő

- 4 ek olívaolaj (ha nincs, az étolaj is jó)

Mindig az élesztő felfuttatásával kell kezdeni, mert ez idő alatt ki tudjuk mérni a többi hozzávalót. A tejnek sem hidegnek, sem forrónak nem szabad lennie, hanem langyosnak!! Elkeverjük benne a cukrot és az élesztőt. Amikor habossá válik a felszíne, felfutott. Nincs más dolgunk, mint összekeverni az alapanyagokat, és addig dagasztani a tésztát, amíg olyan ruganyossá válik, hogy ha megnyomjuk az ujjunkkal, visszaugorjon, ez kb. 5-10 perc. Akkor jó, ha már nem tapad a kezünkhöz. 

A tészta már 20-30 perc alatt is megkel, de ha nem vagyunk nagyon éhesek, hagyhatjuk egy órát is kelni. Nem kell feltétlen meleg helyre tenni, de ügyelni kell rá, hogy a tészta le legyen takarva egy tállal vagy tiszta konyharuhával, ne érje hideg és ne nyissuk rá az ablakot. A feltét bármi lehet, amit csak szeretnénk.  A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és kb. 20 perc alatt el is készül.

Nem vesz sok időt igénybe, és sokkal finomabb, meg persze olcsóbb is, mintha rendelnénk. :)

Sütésre fel!