Könnyen, gyorsan, olcsón - így is lehet sütni-főzni.

Eddi konyhája

Erdei gyümölcshabos túrótorta csokládé ganache-sal

Könnyű, finom és szép. Amilyennek egy tortának lennie kell

2018. április 26. - Eddi konyhája

20180422_151426_1.jpg

Fontos alkalomból kellett tortát készítenem: Édesanyám születésnapjára. :) Remek süteményeket és tortákat tud sütni, de azt azért nem hagyhattam, hogy a saját születésnapjára ő maga süssön. :) A vajkrémes, sűrű vagy mascarpone-s tortákért finoman szólva nem rajong, a gyümölcsökért és túrós sütikért viszont odavan. Így hát megalkottam ezt a könnyű, mégis nagyon finom gyümölcshabos túrótortát, amellyel szerencsére sikerült megörvendeztetni az ünnepeltet és a család többi tagját is.:)

Hozzávalók a tortalaphoz (22 cm-es tortaforma):

- 2 db M-es méretű tojás

- 80 g cukor

- 80 g liszt

- 20 g kakaópor

- 1 csipet só

- fél csomag sütőpor

Hozzávalók a krémhez:

- 3 dl habtejszín (legalább 30%-os zsírtartalmú)

- 250 g savanyú erdei gyümölcs (pl. szeder, málna, ribizli)

- egy vaníliarúd kikapart magjai (vagy két tasak vaníliás cukor)

- porcukor (ízlés szerint)

- 400 g túró

- 2 tasak zselatin fix (por alapú, 10 g zselatinnak felel meg ez a mennyiség)

Hozzávalók a ganache-hoz:

- 120 g étcsokoldé

- 1 dl habtejszín (legalább 30%-os zsírtartalmú)

Elkészítés:

A tortaformát béleljük ki, és melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A tojásokat verjük habosra a cukorral, a lisztet a sütőporral és kakaóporral együtt szitáljuk át egy tálba. Keverjük az egészet össze, és egyengessük el a tortaformában. Süssük 10-15 percig (sütőtől függően), de ne nyitogassuk a sütőt, miközben sül! Ha kész, tegyük félre hűlni, közben mosogassuk el a tortaforma oldalát, mert még szükségünk lesz rá!

Készítsük el a krémet is. A fagyasztott gyümölcsöt olvasszuk ki a mikróban. Adjuk hozzá a túrót és a reszelt citromhéjat, majd botmixerrel pürésítsük teljesen simára. Végül adjunk hozzá annyi porcukrot, amennyi az ízlésünknek megfelel. A hideg tejszínhabot kezdjük el felverni habverővel, közben fokozatosan adjuk hozzá a fixálókat is. Én a porfixálót kedvelem a legjobban, nem kell melegíteni, sem egyebet csinálni vele, egyszerűen csak hozzáadni a tejszínhez. Ha kész a habunk, forgassuk óvatosan hozzá a gyümölcsös túrókrémhez. A tortaforma oldalát tegyük vissza, és a kész túróhabot egyengessük el a tortalapon, majd tegyük be a hűtőbe. Ekkor még elég lágy, ezért érdemes egy egész éjszaka állni hagyni, de legalább 4 órán át.

A tejszínt hevítsük gyöngyözésik, majd öntsük a kockákra tört csokira, és keverjük el, amíg fényes és csomómentes ganache.t nem kapunk. Ezt öntsük a torta tetejére, és tegyük vissza a hűtőbe egy órára. Ha már a ganache is megkötött a torta tetején, egy éles késsel óvatosan vágjuk körbe a torta peremét, és vegyük le a tortaforma oldalát. Én málnával díszítettem a tetejét, mert ez Anyukám kedvenc gyümölcse, és mert nagyon jól mutat a tortán, de díszíthetjük bármilyen gyümölccsel, esetleg csokoládé forgáccsal.

 20180422_071242.jpg

20180422_132655_1.jpg

Nagyon könnyű elkészíteni, mindössze időre van szükség ahhoz, hogy a hűtőben összeálljon. Az eredmény egy szép torta, ami egyszerre fanyar picit a gyümölcsös túróhabtól, és kellemesen édes a lágy ganache-tól a tetején. Feltétlenül süssétek meg ezt a tortát akár alkalomra, akár csak úgy!

Sütésre fel!

 

süti beállítások módosítása