Könnyen, gyorsan, olcsón - így is lehet sütni-főzni.

Eddi konyhája

Rakott brokkoli bulgurral

Olcsó, egészséges, laktató és még finom is! Mi kell még?

2018. március 11. - Eddi konyhája

20210225_115329-01_1.jpeg

Nagyon ritkán szoktam rakott ételeket készíteni, mert macerásnak érzem. Megfőzni külön a köretet, elkészíteni a húst, előfőzni a zöldséget, aztán jön a rétegzés, és a sütés. Tény azonban, hogy isteni finom a végeredmény, és ha úgy készítitek, ahogy én, akkor a diétás étrendbe is beilleszthető. :)

A rizst bulgurra cseréltem, a sertéshúst pulykára, a tejföl felét alacsony zsírtartalmú natúr joghurtra, és a sajttal is csínján bántam. 

Hozzávalók:

- 1 bögre bulgur (2 dl-es bögrével)

- 2 bögre víz

- 1 tk só (ízlés szerint)

- 500 g darált pulykahús

- 1-2 ek olívaolaj

- 1 nagy fej vöröshagyma

- 1-2 tk só (ízlés szerint)

- bors (ízlés szerint)

- 1 púpozott ek, pirospaprika

- két fej brokkoli

- só (ízlés szerint)

- 175 g natúr joghurt (alacsony zsírtartalmú)

- 175 g tejföl (diétázók ezt is kiválthatják joghurttal)

- reszelt sajt (tetszés szerinti mennyiség)

Elkészítés:

A bulgurt tegyük fel főni sós vízben. Úgy kell főzni, mint a rizst, először nagy lángon, majd ha már forr a víz, vegyük le kis lángra. Ha felszívta az összes vizet, kész. Kevergetni nem kell, csak a végén, amikor ellenőrizzük, készen van-e.

Ezalatt vágjuk apróra a vöröshagymát, és kezdjük el dinsztelni az olívaolajon. Érdemes egy nagy teflonserpenyőt használni, mert abban hamar elkészül a hús. A darált húst addig pirítsuk, amíg el nem fő az összes leve, ekkor sózzuk, borsozzuk. A pirospaprikát úgy szórjuk rá, hogy közben húzzuk félre a tűzről a serpenyőt. A pirospaprika ugyanis nagyon könnyen meg tud égni, és akkor megkeseredik. Az ízét viszont zsiradékban tudja igazán kiadni, ezért forgassuk össze a darált hússal, hogy elkeveredjen a zsiradékban, öntsük fel egy kevés vízzel, majd tegyük vissza a tűzre. Nem kell sok víz, csak annyi, hogy legyen pici szaftja a húsnak. Rotyogtassuk még egy kicsit.

Eközben tisztítsuk meg a brokkolit. Vágjuk le a brokkolivirágot, és vágjuk kisebb darabokra, de ne túl apróra. Tisztítsuk meg a szárát, és ezt viszont vágjuk apró darabokra. Én sosem dobom ki a brokkoli szárát, de mivel jóval keményebb, mint a virág, ezt apróbb kockákra kell vágni, és előbb kell a forró, sós vízbe tenni. Kb. 10 percig főzzük a szárát, majd adjuk hozzá a virágokat is. Nem szabad túlfőzni, elég neki max. 5 perc! Egyrészt mert nem sok borzasztóbb dolog van, mint egy szétfőzött zöldség, másrészt mert a sütőben úgyis is fog még puhulni. Ha valaki soknak találja ezt a brokkoli mennyiséget, elég megfőzni a brokkolivirágot.

A főzés oroszlánrészével készen is vagyunk! Lehet előmelegíteni a sütőt 180-200 fokra. Keverjük össze a főtt bulgurt a szaftos hússal. Vegyünk egy nagy jénai tálat, vagy egy magas falú tepsit, és kenjük ki a belsejét vékonyan olívaolajjal. Jöhet a rétegezés. Alulra tegyük a brokkoli felét, majd egyenletesen oszlassuk el rajta a húsos bulgur felét. Erre jöhet a brokkoli másik fele. A második réteg brokkolira jöhet újra a húsos bulgur.

 20180305_143402.jpg

Egy tálban keverjük össze a tejfölt a joghurttal, majd öntsük egyenletesen a rakott ételünk tetejére. Szórjuk meg ízlés szerinti sajtmennyiséggel, és mehet is a sütőbe! Tekintettel arra, hogy már egy kész ételt teszünk a sütőbe, addig süssük csak, amíg a sajt szépen megbarnul a tetején. Ennek az ideje sütőnként eltérő, 10-20 perc.

20210225_115339-01.jpeg

Melegen, langyosan vagy újramelegítve, mindenhogyan isteni finom!

Főzésre fel!

 

süti beállítások módosítása