Könnyen, gyorsan, olcsón - így is lehet sütni-főzni.

Eddi konyhája

Diétás tojásos nokedli

Egy ínycsiklandó tavaszváró eledel, amit egészséges verzióban is elkészíthetünk.

2018. február 04. - Eddi konyhája

p1013751-01.jpeg

Imádom a nokedlit, ahogy egy magyar emberhez illik. A legnagyobb kedvencem a tojásos nokedli, amely tönkölylisztből elkészítve egészségesebb, és így a diétába is beilleszthető. Én a klasszikus ecetes salátával szeretem.

Hozzávalók (2 nagy adag):

- 400 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt (lehet egy része sima liszt is)

- 2 db tojás

- kb. 2 dl víz

- 1 tk só (ízlés szerint)

- 5-6 db tojás 

A salátaöntethez:

- 3 dl víz

- 6 ek cukor

- 2 ek ételecet (15%-os)

- fél tk só

Elkészítés:

A nokedli tészta klasszikusan a kezdő háziasszonyok rémálma lehet, mert itt aztán tényleg mindenki azt mondja, hogy "hát amennyit a liszt felvesz", meg "érezni fogod, mikor jó a tészta" stb. De tényleg így van. :) A nokedli tésztát elrontani nem lehet, maximum nem lesz tökéletes. Azt kell figyelembe venni, hogy a tésztának lágynak kell lennie, ragacsosnak, mert szaggatni fogjuk. Ha túl sok lisztet keverünk hozzá, a végeredmény túl kemény lesz. Szóval a vizet először apránként adjuk hozzá a masszához, és amikor már összeáll a tészta, de elég ragacsos, akkor jó. Forró vízben szaggassuk ki a tésztát, erre vannak remek eszközök, de egy kis vágódeszkáról, késheggyel szaggatva is meg lehet csinálni. Ha feljönnek a víz tetejére, 1 percig még főzzük, és készen is van. Szedjük ki szűrővel a vízből, és tegyük egy tálba.

A tojásokat habarjuk el, és keverjük össze a kész nokedlivel. Az egészet tegyük egy nagy serpenyőbe vagy lábosba, és ízlés szerinti ideig süssük át a tojást. Valaki krémesebben szereti, ilyenkor a forró nokedli is át tudja főzni a tojásokat, de aki "rántottásabban" szereti, az süsse teljesen át az egész keveréket.

A salátaöntetnél az a lényeg, hogy megkóstolva erősebbnek kell éreznünk, mint amilyet szeretnénk, mert a végén, a salátával összeforgatva enyhébb lesz az íze.

p1013749-01.jpeg

A tönkölylisztnek köszönhetően lesz egészséges, a tojástól pedig igazán tápláló ez a fogás. A mosogatást leszámítva ez egy pillanatok alatt összedobható, nagyon finom és olcsó étel. Próbáljátok ki!

Főzésre fel!

 

süti beállítások módosítása