Könnyen, gyorsan, olcsón - így is lehet sütni-főzni.

Eddi konyhája

Lekváros bukta

A lekváros bukta a menzák sztárja volt, de otthon elkészítve sokkal finomabb! Íme egy igazi békebeli kalács, ha nosztalgiázni szeretnénk

2018. január 28. - Eddi konyhája

20190602_172500.jpg

Az idei első bejegyzésem. :) Kevés időm jutott, na nem a sütés-főzésre, hanem az írásra. Igyekszem pótolni, és sok-sok finomság receptjét fogom megmutatni, ígérem. :) Esőként jöjjön egy békebeli klasszikus, a lekváros bukta.

Bevallom, én annyira nem rajongtam a buktáért gyerekkoromban. Minden kalácsot szerettem, a lekvárt is, de valahogy a bukta nem jött be túlzottan. Valószínűleg azért, mert a menzán többet ettem, mint otthon, és bár nagy dolog volt, ha a menzán buktát adtak, a benne lévő hitler szalonna annyira nem győzött meg. :)

Most sem magam miatt álltam neki buktát készíteni, hanem mert nagy költözés előtt állunk, és át kellett néznem a kamrám tartalmát, mi az, amit fel kéne használni, hogy ne kelljen cipelni. A kezembe akadt egy üveg lekvár, ami annyira régi volt, hogy a cukor ki is csapódott benne, és olyan sűrű állaga lett, mint egy szilvalekvárnak. Eperlekvár volt, még a férjem nagymamája készítette. Tekintve, hogy másra nem nagyon tudtam volna felhasználni, eszembe jutott a bukta, amit kifejezetten sűrű lekvárral lehet csinálni. A férjem amúgy is régóta rágta a fülem a buktasütés miatt, hát most meglett az öröme. :)

Hozzávalók (24 db):

- 500 g magas sikértartalmú sima liszt (pl. BL55-ös)

- 1 tasak szárított élesztő

- 3 dl tej

- 5 ek cukor

- 1 tojás

- 90 g vaj a tésztába

- nagy csipet só

- kb. 90 g vaj a kenéshez

- sűrű lekvár

Elkészítés:

A langyos tejben futtassuk fel az élesztőt, majd a többi alapanyaggal együtt kezdjük el dagasztani. Ez a tészta nagyon ragacsos és lágy, de nem szabad több lisztet adni hozzá! Sokáig kell dagasztani, de megéri, mert csak így lesz pihe-puha és szaftos a buktatésztánk. Ha elválik a kezünktől, akkor abbahagyhatjuk a dagasztást. Szórjuk meg liszttel a tetejét, takarjuk le a tálat egy tiszta konyharuhával, és legalább fél órán át hagyjuk kelni.

Ha megkelt, lisztezett deszkán nyújtsuk 1 cm vastagra, téglalap alakúra. Osszuk 24 egyforma részre, és mindegyik kis téglalapra tegyünk kb. egy teáskanálnyi lekvárt.

p1013873.JPG

Egy kb 25x35 cm-es, magas falú tepsit kenjünk ki az olvasztott vajjal. A maradék vajba mártsuk bele a feltekert buktákat, amiket szorosan egymás mellé helyezve tegyünk a tepsibe. Így csak felfelé tudnak megkelni sülés közben, és így elnyerik a jellegzetes bukta formájukat. Hagyjuk újra kelni őket kb. 20 percig, ezalatt melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A második kelesztés után kb.30 percet süssük őket, amíg aranybarna lesz a tetejük.

20180715_114234.jpg

Ha kihűltek, szórjuk meg kevés porcukorral, és már lehet is enni! :)

Természetesen lekvár helyett meg lehet tölteni csokival, túróval, diókrémmel vagy bármivel, a lényeg, hogy sűrű állagú legyen. Ha egy igazi, békebeli finomságra vágytok, feltétlenül próbáljátok ki! Kissé időigényes, de megéri.

Sütésre fel!

 

süti beállítások módosítása