Könnyen, gyorsan, olcsón - így is lehet sütni-főzni.

Eddi konyhája

Lazac fehérboros, bazsalikomos mártással

Egy könnyen elkészíthető ünnepi fogás

2017. december 17. - Eddi konyhája

20151224_180842.jpg

Ilyenkor már szinte mindenki fejében megvan a karácsonyi menü, de biztos van köztetek olyan is, akinek elkél egy jó ötlet. ;) Én törekszem Szenteste az egyszerűségre, hogy ne kelljen egész nap a konyhában szobroznom, ezért olyan vacsorát készítek, ami gyorsan megvan, de az alapanyagok és ízek miatt mégis különleges. A lazaccal nem lehet mellélőni, mert viszonylag sok helyen lehet jó minőségűt kapni, az egyik legfinomabb, de megfizethető hal, és nagyon könnyű megsütni. Egy ízletes mártás pedig igazán ünnepivé varázsolja ezt az ételt.

Hozzávalók (2 nagyobb adagra):

- 500 g lazacfilé

- olívaolaj

- 4 ek. natúr krémsajt

- 0,5 dl tejszín (lehetőleg 30%-os)

- 0,5 dl száraz fehérbor (jó minőségű)

- só

- fehér bors

- 1 marék apróra vágott, friss bazsalikom (a szárított itt nem jó)

Elkészítés:

A mártáshoz keverjük simára a krémsajtot a tejszínben, sózzuk, borsozzuk, majd szórjuk bele a bazsalikomot is. A fehérbort is öntsük hozzá, amikor már meleg a mártás, de még nem forr. Hagyjuk elpárologni az alkoholt, és ügyeljünk rá, hogy a tejszín ne forrjon, csak gyöngyözzön. Ha ez megvan, el is zárhatjuk a lángot, és hagyjuk kihűlni. Ez a mártás a krémsajt miatt megdermed kissé a hűtőben, ezért ha előbb készítjük el, melegítsük fel egy picit tálalás előtt.

A lazac frissen finom, ezért közvetlenül tálalás előtt készítsük el. Nem igényel nagy munkát, sem komoly előkészületet, pikk-pakk megvan. Egy serpenyőben hevítsünk olívaolajat közepes lángon, és dobjunk rá néhány fokhagymát, amik csak arra kellenek, hogy átadják az ízüket az olajnak.

A lazac mindkét oldalát sózzuk, majd oldalanként kb. 2-3 percig süssük. Fontos, hogy a lazacot ne szárítsuk ki, rózsaszín maradjon! Nincs rosszabb egy túlsütött lazacnál. És mint általában a halakat, ne fordítsuk meg, csak egyszer, különben fennáll a veszély, hogy a szétesik a halhús.

A mártást én külön kis tálkába szoktam szedni, de tálalhatjuk a tányéron is, a hal mellé. Köretnek szerintem a vajas krumpli illik legjobban hozzá. Ehhez pároljuk elő egy kicsit a krumplit, majd sózzuk, borsozzuk, öntsünk rá olvasztott vajat (ne margarint), és süssük ropogósra a sütőben.

A mártástól lesz igazán különleges ez a fogás, egy pohár száraz fehérborral isteni ünnepi vacsora. Akár kezdők is belevághatnak, annyira egyszerű elkészíteni. Szóval hajra! :)

Főzésre fel!

 

 

süti beállítások módosítása