Könnyen, gyorsan, olcsón - így is lehet sütni-főzni.

Eddi konyhája

Szupergyors kínai csirke

A gyorsan elkészíthető ételek a nagy kedvenceim, de kizárt, hogy gyorsétteremben egyek. Inkább elkészítem magam! :)

2017. július 25. - Eddi konyhája

p1013163_1.JPG

Ha kínai kajáról van szó, nálam a Gong Bao a legnagyobb kedvenc, ennek a receptjét megosztottam Veletek korábban. Most mutatok egy verziót, amit picit másképpen készítek el, mert így sokkal gyorsabb, és az eredmény egy 15 perc alatt elkészíthető, mennyei kínai csirke lesz zöldségekkel és jázmin rizzsel.

Hozzávalók (2 személyre):

- 200 g csirkemell

- kb. 1 ek. kukoricakeménytő

- 2-3 gerezd fokhagyma

- 1-2 ek. étolaj

- 2 tk. chiliszósz

- 2 ek. szezámmag

- kínai vagy thai wok zöldségkeverék

- 1-2 tk. ecet

- 1 tk. cukor

- 2-4 ek. szójaszósz

- 1 kisebb szál újhagyma

Elkészítés:

A csirkét tisztítás után vágjuk egészen pici kockákra, kb. 1x1 cm-esekre, majd tegyük egy tálba. Amíg áll a hús, készítsük elő a többi alapanyagot. Tisztítsuk meg a fokhagymát és vágjuk vékony szeletekre, majd kezdjük el melegíteni a wok serpenyőt, hogy legyen ideje átforrósodni. Ha nincs wok serpenyőnk, akkor egy nagy teflon serpenyő is megteszi. Az újhagymát vágjuk nagyobb karikákra, készítsük ki a zöldségeket, szezámmagot és az ízesítőket is.

Öntsük a forró wokba az olajat, és tegyük bele a fokhagymát, vigyázva, hogy ne égjen meg, megbarnulnia sem kell, csak át kell forgatni az olajban, hogy kiadja az ízét. Öntsük hozzá a csirkét, és keverjük folyamatosan. 1-1,5 perc elősütés kell csak, nem szabad, hogy elkezdjen megbarnulni a csirke! Adjuk hozzá a szezámmagot, szójaszószt, cukrot, chilit és ecetet, és öntsük fel annyi vízzel, hogy legyen szaftja.

p1013150.JPG

Én nem szoktam sózni, mert a szójaszósszal sózom, tehát teszek bele még, ha sótlannak találom. Nem mindig kapok a boltban sűrű szójaszószt. Minél sűrűbb, annál erősebb az íze, szóval óvatosan adagoljuk, és ha nem ad elég szaftot, adjunk hozzá vizet. Az ecet és a csípős arány szintén csak irányadó, az ételt kóstolgatni kell, érezni fogjuk, hogy kell-e még valamiből több, de ha már az elején túltoljuk valamelyiket, azt már nagyon nehéz helyrehozni. Én is óvatosan adagolom, és menet közben, apránként (!) adok még hozzá, ha szükséges. Adjuk hozzá a zöldségkeveréket is, és pár percig főzzük, amíg megpuhulnak.

p1013151.JPG

Közben 1 evőkanál kukoricakeményítőt oldjunk fel kb. fél dl vízben, ezzel fogjuk sűríteni a mártást. Ha eltaláltuk a számunkra megfelelő édes, savanyú, sós és csípős arányt, és a hús is megpuhult, hozzáadhatjuk a keményítőt. Ezzel már csak át kell forgatni az ételt, nem kell tovább főzni. A végén szórjuk meg a felkarikázott újhagymával.

p1013152.JPG

15 perc az egész, és közben a köret is elkészül, ami lehet a jázmin rizsen kívül pirított tészta vagy rizstészta is.

p1013155.JPG

Ha gyorsan kell valamit összeütni, de valami különlegesebbre vágytok, próbáljátok ki a receptem! :)

Főzésre fel!

 

süti beállítások módosítása