Könnyű, mert nagyon egyszerű elkészíteni, könnyű, mert csak pár alapanyag szükséges hozzá, és könnyű, mert a puha, légies piskótába egy habkönnyű krém kerül.
Ez egy kisebb piskótatekercs, de ha nagy étvágyúak vagytok, vagy több emberre kell sütnötök, akkor vegyétek az alapanyagok dupláját.
Hozzávalók
A piskótához:
- 3 kisebb tojás
- 45 g liszt
- 45 g cukor
A krémhez:
- 250 g zsírszegény tehéntúró
- 1 nagy citrom reszelt héja
- 200 ml habtejszín
- 4-5 ek porcukor (ízlés szerint)
Elkészítés:
Egy kisebb sütőlemezt (az enyém 33x23 cm) béleljünk ki sütőpapírral, és melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A tojások fehérjét és sárgáját válasszuk szét két edénybe. A sárgájákat keverjük habosra a cukorral, a fehérjét egy apró csipet sóval verjük kemény habbá. A fehérjehabot apránként és óvatosan forgassuk a felvert sárgájához. A lisztet szitáljuk bele, majd ezzel is óvatosan forgassuk össze, vigyázva, hogy ne nyomjuk ki belőle a levegőbuborékokat.
Egyengessük el a masszát a sütőlemezen, majd tegyük a sütőbe kb. 8-10 percre. Nagyon fontos, hogy ne nyitogassuk a sütőajtót. Ha már szép színe van, kész is van!
Ha egy picit hűlt, de még meleg, borítsuk ki egy tiszta konyharuhára, majd az aljáról húzzuk le a sütőpapírt.
Ahhoz, hogy a piskótatekercs ne repedjen meg, és kihűlt állapotában is fel tudja venni a tekercs formáját, még melegen fel kell tekerni. Ehhez lehet használni a konyharuhát is, de én inkább egy tiszta sütőpapírba göngyöltem, és ebben volt, amíg ki nem hűlt.
Ezalatt készítsük el a krémet. A reszelt citromhéjat adjuk a túróhoz. Bohóckodhatunk itt a biocitrommal, de azt azért nem árt tudni, hogy elég brutális mennyiségű kezelt citromhéjat kellene magamba tömni ahhoz, hogy bármi bajom legyen tőle. És mivel szabadidőmben nem rágcsálok kezelt citromhéjakat, így ebbe sem fogok belehalni, de más sem. Ezt nem én találtam ki, hanem okos orvosok. Szóval senkinek se legyen lelkiismeret-furdalása, elég, ha jó alaposan megmossuk a citromhéjat. Aztán a vendégeknek hazudhatjuk, hogy bio az a citrom, mint néhai Laci bácsi a tv-ben, amikor azt mondta, "adjunk hozzá olívaolajat", és jól látható módon napraforgóolajat löttyintett a sült disznófülre.
Na de a kis anekdota után térjünk vissza a krémhez! Ahhoz, hogy elég sűrű, krémes legyen a töltelék állaga, botmixerrel keverjük simára a túróval elkevert reszelt citromhéjat. Egy nagyon masszív cucc lesz így a túróból, jó sűrű, és sima. A tejszínt verjük kemény habbá (a tejszín és a tál is legyen hűtőhideg!), majd a porcukorral együtt keverjük a túróhoz. Ennyi az egész. :) Sűrű, mégis könnyű krémet kapunk, mert sem sűrítőanyag, sem vaj vagy egyéb zsiradék nem kell bele. A cukor ízlés dolga, én beértem a 4 evőkanállal.
Tekerjük ki a piskótát, és kenjük meg vastagon a krémmel.
Óvatosan tekerjük fel. A díszítéshez félretettem egy kevés tejszínhabot, és csillagfejes nyomózsákkal díszítettem a piskótatekercs tetejét.
Próbáljátok ki!
Sütésre fel!