Puha tészta, megtöltve szaftos, ízletes töltelékkel. Könnyen elkészíthető és nagyon finom harapnivaló. Ha unjátok a sima szendvicseket, feltétlenül próbáljátok ki!
Ha már egy ideje követitek a blogomat, kitalálhatjátok, hogy ezt a csodát nem magamnak, hanem a férjemnek sütöttem. :) Túlságosan jó dolga van, arra kért, találjak ki valamit, amit szendvics helyett hordhat munkába, mert unja. Hát nem nagyszerű? :) Természetesen megalkottam számára ezt a kolbászos batyut, ami brutál finomra sikerült, így egész biztosan fogok még sütni.
Hozzávalók:
A batyuhoz:
- 300 g simaliszt
- 1,75 ml tej
- fél zacskó szárított élesztő
- 1 tk cukor
- 1 tk só
- 4 ek étolaj
A töltelékhez:
- 140 g tejföl
- 140 g sajt
- 1 kisebb rúd kolbász
- 1 kis fej lilahagyma
- só, bors ízlés szerint
- 1-2 tk pirospaprika
Elkészítés:
Az elkészítés pofonegyszerű. Szokásos módon futtassuk fel az élesztőt a cukros, langyos tejben. Öntsük a többi hozzávalóval együtt egy tálba, majd dagasszunk belőle rugalmas tésztát. 1 óra alatt hagyjuk a duplájára kelni.
Ezalatt készítsük elő a tölteléket. A tejfölt tegyük egy tálba, és keverjük el benne a sót, borsot és a pirospaprikát. A lilahagymát egészen apróra vágjuk fel, a sajtot reszeljük le.
A kolbászt vágjuk kis kockákra. Én nem is használtam fel az egész kolbászt, elég volt kevesebb is. Természetesen bármilyen felvágottal lehet helyettesíteni, ki mit szeret. A lilahagymával együtt keverjük a tejfölös alaphoz.
A tésztát osszuk annyi részre, amekkora méretű batyukat szeretnénk: ha kicsiket, akkor 8, ha nagyobbakat, akkor 4 részre, és nyújtsuk vékonyra őket. Kb. 20 cm átmérőjű köröket kell kapnunk. Mindegyikre halmozzunk kb. egy evőkanálnyit a töltelékből. Formázzunk kis batyukat úgy, hogy a tészta egyik felét ráhajtjuk a töltelékre, a széleket pedig jól lenyomkodjuk. Ügyeljünk rá, hogy levegő ne maradjon benne, a végén szurkáljuk meg villával, hogy a gőz távozni tudjon.
A végeredmény tökéletes lesz: puha tészta, belül ízletes, szaftos töltelék, olvadt sajttal... (Nyilván befaltam egyet én is).
Ha kihűlt, zacskózzuk be, és mehet is a fagyasztóba, így ugyanis olyan friss lesz kiolvasztás után, mintha aznap sütöttük volna. Praktikus, bármivel variálható, egyszerű finomság. Próbáljátok ki!
Sütésre fel!