"Sütni nem mindig gyors, de mindig könnyű!"

Spenótos, bazsalikomos gnocchi

Ha a húsvéti falások után valami könnyedebbre vágytok

2017. április 20. - Eddi konyhája

18009141_1512472012097270_1326113576_n.jpg

Persze a legjobb saláta lenne salátával, de fokozatosan kell leszokni a falásról, én amondó vagyok. Először egy könnyű, de laktató gnocchi, aztán jöhet az elvetemült diéta.

Igen, a gnocchi nem egy diétás fogás, de nagyon laktató és könnyen elkészíthető étel, és a sok krumpli miatt alig kell bele liszt. A krumpli pedig sok vitamint tartalmaz, és ha nem olajban sütjük ki, és nem kanalazunk hozzá vajat, akkor nem ettől leszünk dagik, hanem a ghnocci után befalt édességektől. :)

A gnoccihoz lényegében minden olyan mártás, szósz illik, amit sima tésztához is szívesen megennénk. Ezúttal jöjjön egy spenótos, bazsalikomos verzió.

Hozzávalók a gnocchihoz:

- 0,5 kg lisztes burgonya

- 1 tojás sárgája

- kb. 60-80 g liszt (amennyit felvesz a tészta, lehet kevesebb és több is)

- só ízlés szerint

Hozzávalók a szószhoz:

- egy doboz fagyasztott spenót (450 g)

- olívaolaj

- 3 gerezd fokhagyma

- 1 csokor friss bazsalikom

- egy kis darabka vaj (kb. 20-30 g)

- só, bors ízlés szerint

- a tetejére reszelt sajt

Elkészítés:

A krumplit hámozzuk meg, főzzük puhára sós vízben, törjük össze és hagyjuk kihűlni. Ha ez megtörtént, adjuk hozzá a tojássárgáját, pici sót és kezdjük el hozzáadni a lisztet is, először csak 2 evőkanálnyit, majd lisztezett deszkán kezdjük gyúrni. Gyúrás közben addig adagoljuk a lisztet, amíg még nedves, de már nem ragacsos tésztát kapunk. A tésztából sodorjunk kb. 1,5 cm-es átmérőjű rudakat, és vagdossuk fel akkorára, amekkora gnocchit szeretnénk. Az ízén nem változtat, de érdemes villával  kicsit megnyomkodni, így megkapja a jellegzetes formáját és mert így több szószt tud felvenni.

18012953_1512504988760639_1293030663_o.jpg

Tegyük lobogó sós vízbe, és 2-3 részletben főzzük ki. Ha a tészták feljönnek a víz tetejére, 2 percig még főzzük, majd szűrővel szedjük ki.

Mivel ez egy picit időigényes dolog, én egyszerre nagy adagot szoktam csinálni, és lefagyasztom. Ha bármikor gnocchit szeretnék enni, csak kiveszem a fagyasztóból, és mehet a forró vízbe. Arra kell csak figyelni, tálcán fagyasszuk le, különben összetapadnak, és így nem tudjuk fagyosan a forró vízbe tenni

A szószhoz a spenótot olvasszuk ki a mikróban, és pucoljuk meg a fokhagymákat. Egy lábasba öntsünk olívaolajat, és futtassuk meg rajta az apróra vágott fokhagymát. Öntsük hozzá a spenótot, sózzuk, borsozzuk, és rottyantsunk rajta egyet. Adjunk hozzá egy kis darabka vajat, és kész is. Ha szeretnénk tejszínt vagy tejet hozzáadni, akkor azzal együtt forraljuk fel.

Ez a spenótos szósz nemcsak főtt tésztához jó még, ezt használom a spenótos lasagne-hoz, spenótos krumplipüréhez és a spenótos bulgurhoz is, de természetesen csirkéhez is remekül illik. Próbáljátok ki!

Főzésre fel!