Könnyen, gyorsan, olcsón - így is lehet sütni-főzni.

Eddi konyhája

Medvehagymás pogácsa vagy stangli

Ez a legjobb, ami a medvehagymával történhet

2017. március 26. - Eddi konyhája

20210411_183645-01.jpeg

Eljött a tavasz és a medvehagyma ideje!

Az alaprecept családi, a medvehagyma már az én ötletem volt. 

Több pogácsa receptet is kipróbáltam már, de ez a klasszikus a legjobb: jó sok vajjal készül, ezért nem egy diétás darab, de nem is azért szoktuk sütni, hogy lefogyjunk. :) Hogy pogácsát szaggatunk belőle, vagy stanglikat formázunk, az mindegy.

Hozzávalók:

- 500 g liszt

- 250 g vaj (margarin vagy zsír is lehet)

- 7 g szárított élesztő

- 1 tojássárgája

- 1 dl tej

- 2 dl tejföl

- 1 ek cukor

- só (ízlés szerint)

- kb. két marék aprított medvehagyma (ízlés szerint)

- 1 tojás és sajt vagy magok a tetejére (elhagyható)

Elkészítés:

Az élesztőt a cukros, langyos tejben futtassuk fel. A pogácsánál mindig hideg vajjal kell dolgozni! Kockázzuk fel, és a kezünkkel morzsoljuk el a lisztben. Olyan ez, mint amikor linzertésztát csinálunk. Ha a vajat teljesen elmorzsoltuk, adjuk hozzá a többi alapanyagot is, és dagasszunk sima tésztát belőle. Mivel a sok vajtól lágy a tészta, a dagasztás is könnyen fog menni.

Kétféle módon is bánhatunk ezzel a tésztával. Vagy félretesszük 1-2 órára megkelni, vagy betesszük a hűtőbe. Utóbbi akkor hasznos, ha este állítjuk össze a tésztát, és éjszakára betesszük a hűtőbe pihenni. Ez esetben másnap reggel gyorsan végzünk vele. Én már készítettem így is, úgy is, ugyanolyan jó lett.

A tésztát nyújtsuk ki kb. 1 cm vastagra, majd hajtogassuk be. Először hosszában, a két oldalát hajtsuk be a közepe felé, majd a felső és alsó részét is hajtsuk rá úgy, hogy négyszögletű legyen a tészta. Hagyjuk 10 percet pihenni, nyújtsuk újra 1 cm vastagra, és hajtogassuk be újra. Ezt a műveletet összesen 3-4-szer érdemes megcsinálni ahhoz, hogy a pogácsa szép, leveles legyen. Az utolsó nyújtás után tetszés szerinti átmérőjű pogácsaszaggatóval vagy pohárral szaggassuk ki, vagy vágjuk ki a stanglikat derelyevágóval, pizzavágóval vagy sima késsel.

img_20160505_060220.jpg

Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, de még jobb, ha kizsírozott tepsire tesszük, mert akkor ropogósabb lesz az alja.

20210411_182851-01.jpeg

Kenjük meg a pogácsák vagy stanglik tetejét egy felvert tojással, és tegyünk rá sajtot vagy magvakat, de akár üresen is hagyhatjuk. 180 fokon kb. 20 perc alatt készre sül, ez sütőtől is függ.

Próbáljátok ki, ha vendégeket vártok, vagy ha igazán finom pogácsát ennétek.

img_20160406_115804_2.jpg

Sütésre fel!

 

süti beállítások módosítása