A ciabatta egy csodás, olasz kenyérféle, amit nagyon könnyen el lehet készíteni, alig kell hozzá alapanyag, olcsó és finom is.
Hozzávalók:
- 400 g liszt (BL80-as, de ennek híján megteszi a BL55-ös is)
- 1-2 tk só (ízlés szerint)
- 275 ml langyos víz
- 1 zacskó porélesztő
- 1 tk cukor
- kukoricaliszt
- étolaj
Elkészítés:
A cukros meleg vízben oldjuk fel az élesztőt, és adjuk a sóval elkevert liszthez. Nagyjából keverjük össze, és hagyjuk 10 percet állni. Csak ezután kezdjük el dagasztani. Kézzel is könnyen dagasztható, de a tészta ragacsossága miatt praktikusabb géppel végezni ezt. Még véletlenül se adjunk hozzá plusz lisztet, ennek a tésztának kissé ragacsosnak kell lennie!
Ha szép simára dagasztottuk a tésztát. Kenjünk ki egy tálat étolajjal, és ebbe tegyük a tésztát, a tetejét is olajozzuk be, majd fedjük le folpackkal.
Legalább 1, de jobb esetben inkább 2 órán át hagyjuk kelni, és a sütés előtt legalább melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Egy tepsit szórjunk meg egy kevés kukoricaliszttel (ha nincs kukoricalisztünk, a búzaliszt is megteszi), a munkalapot sima liszttel. Borítsuk a megkelt tésztát a lisztes munkalapra, de ne kezdjük el gyúrni, csak vágjuk kettő vagy négy felé, és lisztes kézzel formázzunk hengert belőlük, és csavarjuk meg. Tegyük a kukoricalisztes tepsire őket, és a tetejüket is szórjuk meg kevés kukoricaliszttel. Kb. 25 perc alatt készre sül, ez a sütőtől is függ, és attól, mekkora darabokra formáztuk őket.
Kívül ropogós, belül puha, lyukacsos kenyeret kapunk. Nagyon finom, próbáljátok ki!
Sütésre fel!