Mint azt már korábban is írtam, nem szeretek olajban sütni. Egyrészt gyűlölöm az olajszagot, ami a miniatűr lakásunkba napokra beissza magát, másrészt az emésztőrendszerem sem rajong az olajban kisütött ételektől, ezért csak nagyon ritkán szoktam enni. Ráadásul most diétázom is, ezért kipróbáltam, milyen lesz a fasírt, ha tepsiben sütöm meg. Annyira finom lett, hogy ha nem diétáznék, akkor is így sütném ezután! :)
Hozzávalók:
- 500 g darált hús (én pulykát használtam)
- 1 tojás
- 2 kisebb szelet kovászos kenyér (lehet teljes kiőrlésű is)
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 tk petrezselyem
- 1 evőkanál pirospaprika
- 2 tk majoránna
- só, bors (ízlés szerint)
- 1 evőkanál mustár
- 1 evőkanál worcestershire szósz (elhagyható)
Elkészítés:
A kenyeret áztassuk vízbe, a hagymákat vágjuk egészen apróra. A húst tegyük egy tálba, adjuk hozzá a felaprított hagymákat, a fűszereket, a tojást, és a kinyomkodott kenyeret. Kézzel gyúrjuk jól össze az egészet, amíg egységes masszát kapunk.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, majd tegyünk rá tetszőleges méretű húsgombócokat.
Süssük legalább egy órát, vagy amíg szép színt nem kap. Persze ha kisebb golyókat gyúrunk, akkor elég lesz kevesebb idő is. Ha nem tudjuk eldönteni, átsült-e a közepe, vágjuk ketté az egyiket.
A teljes adag fasírt sertéshússal is csak kb. 2000 kcal-t tartalmaz, én 15 db kis fasírtot sütöttem belőle. Nekem 3 db bőven elég egy ebédhez, így 400 kcal-ra jön ki egy adag. Ha pl. bulgurt, zöldségköretet vagy salátát eszünk mellé, akkor tökéletes diétás fogás.
Sütésre fel! :)