Könnyen, gyorsan, olcsón - így is lehet sütni-főzni.

Eddi konyhája

Házi sós perec

Sósat, sósat, jó ropogósat! :) Gyerekek, süssetek perecet!

2016. szeptember 24. - Eddi konyhája

1000017551-01.jpeg

Ki ne szeretné gyermekkorunk sós perecét? Igaz, néha majd' beletört a fogam, de imádtam. Az én sós perecem puha, és jó reggelire, tízóraira vagy csak úgy. Ha zacskóba teszitek, mehet is a fagyasztóba, hogy egy sietős reggelen csak be kelljen tenni a mikróba. Ne a boltban vegyétek, süssétek meg! :)

Hozzávalók:

- 500 g liszt

- 1 zacskó porélesztő

- 3 dl tej

- 1 tk só

- 1 tk cukor

- 1 dl olaj

A tetejére: 1 tojás a kenéshez;

Díszítéshez: 1 ek liszt+1 tk só összekeverve annyi vízzel, hogy folyós, de sűrű legyen.

Elkészítés:

A cukros tejben futtassuk fel az élesztőt, majd a kimért alapanyagokhoz adjuk hozzá, és dagasszunk rugalmas tésztát. 1 órán át hagyjuk kelni, mielőtt kiporcióznánk. Ebből a mennyiségből 10-12 db perec lesz attól függően, hogy kicsiket vagy nagyokat szeretnénk. Én kisebbeket sütöttem, így 12 részre osztottam.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és béleljük ki a tepsiket sütőpapírral. Egyesével sodorjuk vékonyra a tésztadarabokat (kb. 50 cm hosszúra), és formázzuk meg a pereceket. Tegyük pár cm távolságra egymás mellé őket a tepsire, és kenjük meg tojással, majd ezt a lépést ismételjük meg pár perc múlva. Tegyük be őket a sütőbe, és keverjük csomómentesre a lisztes-sós cuccot. Érdemes zacskóba önteni, aminek majd a végét kivágjátok, azzal könnyebb csíkokat húzni. 15 perc sütés után vegyük ki a pereceket, és húzzunk csíkokat rájuk a sós léből. Tegyük vissza őket a sütőbe, és süssük még 10-15 percig, amíg aranybarnák lesznek. 

1000017549-01.jpeg

Isteni illata van sülés közben, nagyon finom, és egyszerű elkészíteni. Alig kell hozzá valami, próbáljátok ki!

Sütésre fel! :)

 

süti beállítások módosítása