Könnyen, gyorsan, olcsón - így is lehet sütni-főzni.

Eddi konyhája

Gnocchi paradicsomszósszal

2016. július 23. - Eddi konyhája

20211229-105858_i.jpeg

A gnocchi, azaz az olasz nudli nem a leggyorsabban elkészíthető olasz étel, arra ott a spagetti. De megéri időnként mégis nekigyűrkőzni, mert nagyon egyszerűen elkészíthető, laktató és isteni finomság.

A gnocchi gyakorlatilag egy nudlitészta, ezért körülményes kissé, ez az jelenti, hogy a tésztagyúrás és kifőzés mellé bejön még a krumplik megfőzése is, ugyanis a tört krumpli a lényege a gnocchinak. És ez a tört krumpli azt is eredményezi, hogy nincs pontos recept, mert nincs két egyforma krumpli. Célszerűbb öreg krumpliból készíteni. Az a jó, ha a krumpli elég lisztes, azaz magas a keményítő tartalma, mert akkor kevesebb lisztet vesz fel, és így könnyebb lesz a tészta. Mindenesetre ha ki is mérjük a lisztet, először csak apránként adjuk hozzá, lehet, hogy nem lesz szükség az összesre. Ha viszont túl nedvesnek találjuk a tésztát, adnunk kell még hozzá. A lényeg, hogy ne ragadjon a kezünkhöz vagy a pulthoz. Ha ennyit már elértünk, ne adjunk több lisztet hozzá.

Érdemes előbb elkészíteni a paradicsomszószt, amelynek a receptjét ide kattintva megtaláljátok, de leírom itt is, alább.

Hozzávalók a szószhoz:

- 1 konzerv jó minőségű egész vagy darabolt paradicsom konzerv (vagy 3-4 paradicsom)

- 3-4 gerezd fokhagyma (ízlés szerint)

- jó minőségű olívaolaj

- só, bors

Természetesen fel lehet dobni szardellával, bazsalikommal, oregánóval, rukkolával, de más nem nagyon kell bele.

Elkészítés:

A fokhagymákat pucoljuk meg, vágjuk apróra, és tegyük bele az olívaolajba. Fontos, hogy az olaj ne legyen forró, a fokhagyma gyorsan megég, és keserű lesz. Csak addig futtassuk meg az olajban, amíg kiadja az ízét, ez egy perc alatt megvan. Éppen ezért, ha nem konzervvel, hanem friss paradicsommal dolgozunk, akkor a paradicsom már legyen előkészítve. Ez utóbbi esetben egy tálban forró vízzel öntsük le az egész paradicsomokat, így a héjuk pár perc után könnyedén lehúzható kézzel. Csumázzuk ki, és vágjuk darabokra. 

Miután a paradicsomot hozzáadtuk a fokhagymás olajhoz, sózzuk és borsozzuk meg. Előfordul, hogy a paradicsom túl savas, ez esetben picit cukrozni kell, de ez tényleg nem legyen több egy teáskanál cukornál, és inkább kóstolás után adjunk még hozzá, ha szükséges. Ha szárított zöldfűszerekkel szeretnénk gazdagabbá tenni a szószt, akkor már a főzés elején adjuk hozzá ezeket, ha frisset, csak a végén. Utóbbinak intenzívebb íze van, ezért kevesebb is elég belőle. Addig rotyogtassuk, amíg kissé besűrűsödik. 

Hozzávalók a gnocchihoz:

- 0,5 kg lisztes burgonya

- 1 tojás sárgája

- kb. 60-80 g liszt (amennyit felvesz a tészta, lehet kevesebb és több is)

- só ízlés szerint

Elkészítés:

A krumplit meghámozzuk, sós vízben puhára főzzük, összetörtjük és hagyjuk kihűlni. Ha ez megtörtént, hozzáadjuk a tojássárgáját, pici sót és elkezdjük hozzáadni a lisztet is, először csak 2 evőkanálnyit, majd lisztezett deszkán gyúrni kezdjük. Gyúrás közben addig adagoljuk a lisztet, amíg még nedves, de már nem ragacsos tésztát kapunk.

A tésztából kb. 1,5 cm-es átmérőjű rudakat sodrunk, és felvagdossuk akkorára, amekkora gnocchit szeretnénk. Az ízén nem változtat, de érdemes villával  kicsit megnyomkodni, így megkapja a jellegzetes formáját és mert így több szószt tud felvenni.

photogrid_1607792869134-01.jpeg

Lobogó sós vízben főzzük ki. A tészták feljönnek a víz tetejére, ha megfőttek, ekkor szűrővel vegyük ki, és forgassuk bele a szószba.

Főzésre fel! :)

süti beállítások módosítása