Ha valaki allergiás a dióra, vagy nem szereti, mogyoróval is helyettesítheti. Nagyon egyszerű és könnyen elkészíthető torta, amelybe egyáltalán nem kell liszt.
Hozzávalók (18 cm-es tortaformához):
- 120 g étcsokoládé
- 100 g pirított dió
- 100 g cukor
- 100 g vaj
- 4 db tojás
- 1 csipet só
Tetejére:
- 40 g étcsokoládé
- 40 g Nutella
- pár szem dió a díszítéshez
Elkészítés:
Sütőpapírral béleljünk ki egy 18 cm-es tortaformát.
A 120 g étcsokoládét vízgőz felett vagy mikróban olvasszuk fel. Mindkét verzió jó, de figyelni kell néhány dologra. Előbbinél arra, hogy a tál, amiben a csokit olvasztjuk, ne érjen bele a vízbe, ne érintkezzen a víz a csokival, és a víz csak gyöngyözzön, ne lobogjon. Utóbbinál pedig arra kell ügyelni, hogy alacsony fokozaton melegítsük, és menet közben többször keverjük meg a csokit, hogy egyenletesen olvadjon, és ne égjen meg.
A diót pirítsuk meg száraz serpenyőben, majd daráljuk le.
A tojásokat válasszuk ketté. A sárgáját verjük habosra a cukorral, keverjük össze az olvasztott csokival és az olvasztott vajjal, majd ehhez a masszához forgassuk a darált diót. Egy csipet sót is adhatunk hozzá, jobban kihozza a csokoládé ízét.
A tojásfehérjékből verjünk habot, a felével lazítsuk fel a tésztamasszát, végül a maradékot is óvatosan forgassuk bele úgy, hogy egy könnyű, habos tésztát kapjunk. Öntsük a tésztát a kibélelt tortaformába, és előmelegített sütőben, 180 fokon, kb. 30-40 percig süssük.
Ha kihűlt, kenjük a tetejére a Nutellával elkevert olvasztott csokit (picit hagyjuk lecsorogni a torta oldalán is), és néhány dióval díszítsük.
Születésnapi tortának vagy hétvégi sütinek is tökéletes.
Sütésre fel!:)