A házi kenyerek királya a kovászos kenyér. A gyorskovász összetevőit előző este össze kell kevernünk, és letakarni. Másnapra kész a kovász és kezdődhet a sütés. Ez a kenyér nagyon könnyen összeállítható, napokig puha marad, és a közelébe sem ér a boltinak.
Gyorskovász hozzávalói:
- 150 g kenyérliszt (BL80-as)
- fél tk cukor
- 1 dl langyos víz
- 1 apró csipet só
- egy zacskó porélesztő negyede
Tészta hozzávalói:
- kész kovász
- 500 g kenyérliszt (BL80-as)
- 2 tk só (ízlés szerint)
- 1 zacskó porélesztő
- 3 dl langyos víz
Elkészítés:
Az alapanyagokból dagasszunk rugalmas tésztát. A dagasztás után 1 órát hagyjuk kelni, majd finoman gyúrjuk át, formázzuk meg, és éles késsel vagdossuk be a tetejét. Hagyjuk újra kelni kb. 20 percig, addig melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A második kelesztés után vízzel kenjük meg a kenyér felszínét, és sütőtől függően kb. 60 percig süssük. Fontos, hogy a sütő már meleg legyen, amikor betesszük a kenyeret, különben nem fog szépen megemelkedni.
Ha van nagy méretű, hőálló jénai tálunk, akkor tegyünk bele sütőpapírt, és süssük abban a kenyeret, szebb formája lesz.
Ha korán barnulna a kenyér teteje, takarjuk le alufóliával. A kész kenyeret újra kenjük át vízzel, így nem sül tovább a héja. Takarjuk le konyharuhával, és várjuk meg, amíg kihűl.
Tipp: a forró sütőbe sütés előtt spricceljünk vizet, vagy tegyünk egy vízzel teli edényt a sütő aljába, mert a párás levegőben könnyebben megemelkedik a tészta. Ha jénai tálban sütjük, akkor nem kell, mert a jénai tető miatt a gőz magában a tálban lesz.
Sütésre fel! :)