Könnyen, gyorsan, olcsón - így is lehet sütni-főzni.

Eddi konyhája

Kovászos kenyér

2016. július 04. - Eddi konyhája

A házi kenyerek királya a kovászos kenyér. A gyorskovász összetevőit előző este össze kell kevernünk, és letakarni. Másnapra kész a kovász és kezdődhet a sütés. Ez a kenyér nagyon könnyen összeállítható, napokig puha marad, és a közelébe sem ér a boltinak.

Gyorskovász hozzávalói:

- 150 g kenyérliszt (BL80-as)

- fél tk cukor

- 1 dl langyos víz

- 1 apró csipet só

- egy zacskó porélesztő negyede

Tészta hozzávalói:

- kész kovász

- 500 g kenyérliszt (BL80-as)

- 2  tk só (ízlés szerint)

- 1 zacskó porélesztő

- 3 dl langyos víz

Elkészítés:

Az alapanyagokból dagasszunk rugalmas tésztát. A dagasztás után 1 órát hagyjuk kelni, majd finoman gyúrjuk át, formázzuk meg, és éles késsel vagdossuk be a tetejét. Hagyjuk újra kelni kb. 20 percig, addig melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A második kelesztés után vízzel kenjük meg a kenyér felszínét, és sütőtől függően kb. 60 percig süssük. Fontos, hogy a sütő már meleg legyen, amikor betesszük a kenyeret, különben nem fog szépen megemelkedni.

Ha van nagy méretű, hőálló jénai tálunk, akkor tegyünk bele sütőpapírt, és süssük abban a kenyeret, szebb formája lesz.

Ha korán barnulna a kenyér teteje, takarjuk le alufóliával. A kész kenyeret újra kenjük át vízzel, így nem sül tovább a héja. Takarjuk le konyharuhával, és várjuk meg, amíg kihűl.

Tipp: a forró sütőbe sütés előtt spricceljünk vizet, vagy tegyünk egy vízzel teli edényt a sütő aljába, mert a párás levegőben könnyebben megemelkedik a tészta. Ha jénai tálban sütjük, akkor nem kell, mert a jénai tető miatt a gőz magában a tálban lesz.

Sütésre fel! :)

süti beállítások módosítása